Американка роди близнаци, заченати с три седмици разлика
Секция: ЛЮБОПИТНО
19 Април 2021 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Американка роди близнаци, заченати с три седмици разлика

/КРОСС/ Отначало Ноа беше сам и се развива добре в утробата на майка си. Първите изображения на Ноа са заснети с ултразвук между 7-ата и 10-атата седмици от бременността и показват на 39-годишната Ребека Робъртс и 43-годишния Рис Уивър, бебето, което се опитват да заченат повече от година, съобщава Си Ен Ен.

В третия месец на бременността се оказва, че Ноа има компания. Ултразвукът, направен на 12-та седмица, показа, че Ноа има неочаквана малка сестра - близначката Розали.

"Забременях, когато вече бях бременна, което беше лудост, защото това не трябваше да се случва", казва Ребека.

Нарича се „суперфетация", когато второ бебе е заченато по време на бременност и е толкова рядко състояние, че проучване, проведено през 2008 г., установи, че има по-малко от 10 регистрирани случая в цял свят.

Лекарите казват на двойката, че бебетата са заченати с интервал от три седмици, казва Ребека.

"Те осъзнаха, че бебето расте с постоянна скорост от три седмици по-малко от първото и тогава ми казаха, че вярват, че това е суперфекция на бременността", споделя тя..

"Не можех да повярвам, че ми се случва", добави с усмивка Ребека. „Но то се случи, прекрасно е. Все едно сме спечелили от лотарията".

Бащата също е много радостен: „Радвах се, че имам син, но още повече се зарадвах за близнаците. Работата е свършена наведнъж! И тогава Ребека направи малко проучване и разбрахме колко уникални и късметлии сме ние двамата".

Суперфетациите са редки по различни причини, отбелязва гинекологът д-р Лилиан Шапиро.

Първо, жените обикновено овулират само веднъж на цикъл, освобождавайки едно или повече яйцеклетки едновременно. Ако оплождането от мъжката сперма е успешно, яйцеклетката или яйцата се имплантират в матката, бременността започва и не настъпва по-нататъшна овулация.

Ако жената има близнаци, казва Шапиро, едновременно се освобождават две яйцеклетки. И в необичайния случай на тризнаци, всички тези яйцеклетки се освобождават в рамките на една овулация. "Еднояйчни близнаци се появяват, когато се оплоди само една яйцеклетка.

В случая с Ребека яйцеклетката е оплодена и имплантирана по време на първата овулация и „по някакъв начин тя отново овулира по време на същия цикъл", обяснява Шапиро. "Оплодено е и друге яйцеклетка - става още един ембрион и двата ембриона са имплантирани в матката по различно време".

Друга причина суперфетациите да са редки, каза Шапиро е защото след като бременността започне, матката вече не е гостоприемно място за имплантиране. Това означава, че вторият ембрион „е успял да имплантира и израства на етап, в който не бихме си помислили, че това е възможно".

"Почти никога не сме виждали два ембриона да започват да се развиват по различно време", каза Шапиро. "Това е наистина невероятно".

Преди да зачене Ноа, Ребека е взимала доза лекарства за плодовитост, предназначени да стимулират овулацията. Макар че това може да е една от причините за това рядко събитие, отбелязва Ребека, то може да бъде просто „медицинско чудо".

Отначало Ребека и Рис са загрижени за развитието на бебето Розали в утробата, тъй като ги притеснява, че изоставането от брат й може да повлияе на здравето й при раждането.

"Може да бъде и по двата начина", казва Ребека. „Тъй като бебето е много по-малко, може да има проблем и да не оцелее. Това обикновено е така. Те обаче казаха, че това бебе непрекъснато расте и това беше облекчение. Това беше голямо облекчение".

Родени чрез цезарово сечение през септември 2020 г., и двете бебета трябва да прекарватизвестно време в отделенията за интензивно лечение на новородени. Розали, която е родена с тегло 1,1 кг, е изпратена в специализиран микропедиатрична клиника на 15 минути разстояние от клиниката, където е бил Ноа, който е роден с тегло 2,09 kg.

"Тя беше мъничко, мъничко бебе, което можеше да се побере в ръцете ни и въпреки че Ной беше малък, се виждаше, че е много по-голям от нея", казва Ребека.

„Беше много трудно. Претърпях тежка операция и след това нашите бебета също бяха откарани в две различни болници ", разказва Ребека. "Така че беше много трудно да се налагаше да пътувам между двамата".

Ноа успява да се прибере за три седмици, но малката Розали е в реанимация в продължение на 95 дни и се прибира у дома точно преди Коледа.

Днес, на почти 7 месеца, Ноа все още изпреварва Розали, но Рис коментира, че „Тя е истински малък боец. Тя има своя собствена личност и изобщо не ни притеснява".

Ноа може да се търкаля вече и „всъщност показва признаци на пълзене, така че може да започне скоро, което ще бъде забавно", добави Ребека.

„И двамата говорят, което е наистина сладко, защото си говорят помежду си. Прекрасно е. Те взимат чудесен контакт помежду си, което е много добре. Красиво е да ги гледаш".