Радев започна консултации с ГЕРБ-СДС за нов кабинет
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Април 2021 09:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев започна консултации с ГЕРБ-СДС за нов кабинет

/КРОСС/ Президентът Румен Радев започна среща с представители на ГЕРБ-СДС, като част от консултациите с парламентарните групи в 45-ото Народно събрание преди връчването на мандат за съставяне на правителство.

Сред участниците от ГЕРБ-СДС на разговорите са председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, кандидатът за премиер на ГЕРБ Даниел Митов, вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, който замества премиера в оставка Бойко Борисов.

Президентът се обърна към представителите на ГЕРБ-СДС с „добре дошли" и каза, че като най-голяма група в Народното събрание „първо на вас се полага да връча проучвателен мандат за съставяне на кабинет", мотивирайки решението си да започне консултациите с ГЕРБ-СДС.

„Усложнената среда за сигурност, пандемията, икономическата и социалната криза, внасянето на ефективен План за възстановяване и устойчивост в срок изискват ясна отговорност и оперативно управление", каза Радев в началото на срещата, което бе открито за медии.

Той напомни, че въпреки да имаме правителство в оставка и премиер в отпуск „отговорността за управлението на България тегне върху това правителство по силата на българската Конституция, докато премиерът и министрите не предадат ключовете от своите кабинети на следващото правителство".

„Затова са необходими бързи и отговорни действия по съставянето на кабинет", каза Радев. Той посочи, че това зависи от Народното събрание, като каза, че това трябва „да бъде извършено около ясни принципи и гарантиране на устойчивост на процеса и устойчивост на следващото управление".

Президентът изрази очакване на чуе от представителите на ГЕРБ-СДС намеренията и готовността им за съставяне на правителство, каква подкрепа и под каква форма очакват в Народното събрание, какво взаимодействие може да има с другите парламентарни групи за устойчивост на този процес за съставяне на кабинет и устойчивата му подкрепа

Консултациите при държавния глава поставят началото на конституционната процедура, свързана с формирането на правителство в това Народно събрание.

Готови сме за служебен кабинет, за предсрочни избори, каза Атанасова. Очаква всички заедно да взимат решения с мисъл за държавата.

След разговорите и с останалите политически сили Радев ще връчи мандат на най-голямата политическа сила в парламента - тази на ГЕРБ.

Премиерът в оставка и лидер на партията Бойко Борисов вече обяви, че ще предложи кабинет под ръководството на Даниел Митов, с което дава ясна заявка за евроатлантическата му ориентация.

Обявените часове на консултациите:

09:00 ч. ГЕРБ-СДС

10:15 ч. "Има такъв народ"

11:30 ч. БСП

13:30 ч. ДПС

14:45 ч. "Демократична България"

16:00 ч. "Изправи се! Мутри вън!"