ЧЕЗ осигури шест нови стипендии за ученици от XII клас
Секция: ИКОНОМИКА
19 Април 2021 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЧЕЗ осигури шест нови стипендии за ученици от XII клас

Деветото издание на „Стани стипендиант на ЧЕЗ" отличи най-успешните възпитаници на професионалните гимназии в Западна България с електротехнически профил

/КРОСС/ Победители в деветото издание на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ" за ученици станаха по двама дванайсетокласници от ПГТЕ „Хенри Форд" - гр. София, БПГ „Ичко Бойчев" - гр. Благоевград и ПГТЕ „Христо Ботев" - гр. Монтана. Те получават стипендии за втория учебен срок на 2020-2021 година в размер на 600 лева и възможност да кандидатстват с оценката от конкурса в четири висши учебни заведения - Техническия университет в София, Колежа по енергетика и електроника, Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски" и Висшето транспортно училище „Т. Каблешков".

Тази година финалният трети кръг на конкурса се проведе онлайн на 16.04.2021 г., при пълно спазване на противоепидемичните мерки в страната. До него достигнаха отборите на шест професионални гимназии с електротехнически профил на територията на Западна България - БПГ „Ичко Бойчев" - Благоевград, ПГ „Акад. С. П. Корольов" - Дупница, ПГМЕ „Н. Й. Вапцаров" - София, ПГТЕ „Хенри Форд" - София, ПГТЕ „Хр. Ботев" - Монтана, ПТГ „Н. Й. Вапцаров" - Враца.

„Преди всичко искам да ви поздравя за това, че стигнахте до финала на конкурса, въпреки предизвикателствата и условията, в които се готвехте за състезанието тази година. Запазете своя устрем, желанието за успех и знания. И не забравяйте, добрият екип винаги е част от успеха", каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България в поздравление, излъчено онлайн пред участниците във финалния кръг.

Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ" е една от най-ранните инициативи на ЧЕЗ за насърчаване на професионалното образование в България. Той стартира през 2012 г. като част от графика на Министерството на образованието и науката за националните състезания по професии. Целта на състезанието е да намери, подкрепи и мотивира талантливите специалисти по електротехника. През годините програмата се разрасна и ЧЕЗ вече осигурява и стипендии на студенти, както и на сираци и полусираци. Повече подробности за „Стани стипендиант на ЧЕЗ" може да бъде намерена на сайтовете www.stipendiant.com и https://energyforthefuture.cez.bg/.