Гастарбайтери се връщат у нас, за да се ваксинират
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Април 2021 12:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гастарбайтери се връщат у нас, за да се ваксинират

Работодатели търсели от сезонните работници сертификати

Нашенци предпочели да карат локдауна в България

/КРОСС/ Гастарбайтери се връщат у нас, за да се ваксинират. В Благоевградско десетки казват, че в страните, които работят нямат достъп до ваксини или трудно се дореждат. Това са предимно нашенци, които работят в Германия и Испания. Прибират се за ваксиниране, защото разбрали, че има достъпна ваксина Пфайзер. Тя е предпочитана заради краткия срок на втората игла и за месец получават сертификат.

Работодателите търсели такъв при наемане на работа, особено за сезонна, разказаха ни българи, които искат да работят в селското стопанство в Испания. Докато стоят у нас гастарбайтерите пък масово посещават кабинетите на стоматолозите и признават, че тези услуги в чужбина са недостъпни за тях, тъй като цените били доста високи. От години и чужденци практикуват стоматологичен туризъм в България, където цените са в пъти по-ниски.

Повечето, които са заети в сектора на услугите и туризма казват, че са предпочели да изкарат времето си у нас, докато трае локдауна в тези страни. Но са получавали 60 процента от заплатите си по банков път като компенсация.