Проучване търси каква доза от коронавируса води до повторно заразяване
Секция: Наука
19 Април 2021 12:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проучване търси каква доза от коронавируса води до повторно заразяване

/КРОСС/ Във Великобритания започва ново проучване, при което млади хора, които вече са прекарали Covid-19, ще бъдат изложени за втори път на вируса, за установяване как реагира тяхната имунна система, съобщи Скай нюз. Това ще стане срещу заплащане.

Университетът в Оксфорд, който стои зад проекта, се надява да получи отговор на въпроса каква доза от коронавируса е нужна, за да се стигне до повторно заразяване.

Хора на възраст от 18 до 30 години, които по-рано са се заразили с вируса по естествен път, ще бъдат наети за проучването, като бъдат заразени повторно в напълно обезопасена среда.

Участниците ще бъдат карантинирани за 17 дни и за тях ще се грижат провеждащите опитите в болница и ще бъдат освободени когато те вече не представляват риск за останалите хора. На тях ще им бъдат изплатени по 5000 паунда за участието в опитите.

Последните изследвания показват, че вече прекарано заразяване може и да не защити напълно младите хора в бъдеще. Подобен експеримент в Съединените щати е показал, че 10% от участниците са се заразили отново.

Учените уточняват, че проучвания от този тип са играли ключова роля в намиране на най-добрата форма на лечение на редица заболявания, включително малария, туберкулоза, коремен тиф, холера и грип.