Българското управление в Македония, Поморавието и Западна Тракия през 1941-1944 г. в „История.BG“
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Април 2021 13:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българското управление в Македония, Поморавието и Западна Тракия през 1941-1944 г. в „История.BG“

Окупация, спасение или присъединяване?

/КРОСС/ Този понеделник (19 април), в предаването „История.BG" ще се дискутира темата за българското управление в Македония, Поморавието и Западна Тракия през 1941-1944 г.
На прага на Втората световна война, неутрална България става мишена на Великите сили в домогванията им за стратегически позиции на Балканите. В опасния флирт със силните, условието на премиера Георги Кьосеиванов е: „Да получим Южна Добруджа, границата на Тракия и евентуално - Царибродско и Босилеградско, според старата територия на България, отпреди войната."
В студиото на „История.BG" ще се обсъждат теории, факти, твърдения и различни гледни точки за окупация, спасение или присъединяване на българското управление през 1941-1944 г.
В дискусията ще участват д-р Ваня Стоянова от Института за исторически изследвания на БАН, проф. Ангел Димитров - историк и дипломат, бивш посланик в Македония и Сърбия, доц. Стефан Дечев - Югозападен университет „Неофит Рилски" и д-р Николай Поппетров от Института за исторически изследвания на БАН.
Гледайте предаването „История.BG" в понеделник (19 април 2021 г.), от 21:00 ч.,
по БНТ 1.