Мустафа Карадайъ към Радев: Бихме подкрепили правителство, предложено от трите нови партии в НС
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Април 2021 13:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мустафа Карадайъ към Радев: Бихме подкрепили правителство, предложено от трите нови партии в НС

/КРОСС/ Започнаха консултациите между президента Румен Радев и ДПС за съставяне на ново правителство.

Радев ще се срещне с всички формации в Народното събрание днес. Вече се състояха срещите с ГЕРБ-СДС, "Има такъв народ" и БСП.

"Знаете, че днес са в ход консултации с парламентарните групи. Знаете колко са значими предизвикателствата пред България, а те изискват най-бързо оперативно и отговорно правителство. Радвам се, че вашата партия е тук, защото разчитаме на вашите дългогодишни парламентарни опит и традиции в една много важна мисия, да се намери верният баланс между необходимостта от законодателни промени и съставянето на правителство. Също така в никакъв случай не искам да създавам убеждение, че тикам този процес в някаква посока, но съм длъжен да не пренебрегвам нито една опция, която ми вменява Конституцията. Пред вас също стои въпросът, при определена хипотеза, за трети мандат", заяви в началото на срещата Румен Радев.

"Ние от страната на ДПС имахме възможност още след изборите да изразим оценката си за проведените избори и сега можем пак да я повторим. Ние разчитаме вота на българските избиратели като ясно изразено желание за промяна. Да спрем омразата, разделението, противопоставянето, арогантността и агресията в политиката. Да възстановим политическата нормалност и демокрацията в България. И да дадем рестарт на държавността", каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Последните 4 години ние не се спряхме да повтаряме, че е нужен диалог между институциите, политическите партии, за да има нормалност в политиката. От друга страна предметът на днешните консултации е във връзка с евентуално съставяне на бъдещо правителство. Ние от ДПС имахме възможност да си кажем мнението, че ДПС няма да подкрепи правителство на партиите, които загубиха последните избори - едната загуби над 300 хил. гласа и 20 мандата, другата загуби над 450 хил. гласа и 37 мандата. Ние имаме скромен ръст на изборните резултати - имаме повече гласове с 20 хиляди и 4 мандата повече. Ние бихме подкрепили правителство, предложено от трите нови партии в Народното събрание, но с евентуални приоритети", каза Карадайъ.

"Като първи посочихме борбата с ковид кризата или социално-икономическите мерки, както и ускорена ваксинация. Като втори посочихме изготвяне на Плана за възстановяване и устойчивост. За нас е важен приоритет достойното ни членство в евро-атлантическите структури. Ако разчитаме за един по-сериозен период на мандат на следващо правителство, ние трябва да видим и програмата за ускорено икономическо развитие на България. Трябва да имаме ускорено икономическо развитие. Според ДПС България трябва да има поне 3 пъти по-ускорено икономическо развитие. Ние оставаме на тези наши позиции и очакваме да бъдат представени програмите и приоритетите на кандидатите за министър-председател и правителство", заяви председателят на ДПС.