Covid-19 отказа голяма част от изселниците в Турция да се върнат по родните места
Секция: СВЯТ
19 Април 2021 15:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Covid-19 отказа голяма част от изселниците в Турция да се върнат по родните места

/КРОСС/ Covid-19 отказа голяма част от изселниците ни в Турция да се върнат по родните места. Заради високия брой на заразени и наложените от властите в Анкара строги противоепидемични мерки много от тях няма да пътуват до България, за разлика от предишни години. Единици са завърналите се и то още преди разгара на третата вълна, разказват кметове на села в Кърджалийско. В същото време от общинската управа в Кърджали съобщават, че има тенденция да се ремонтират къщите, оставени от изселниците.

Всяка пролет стотици наши изселници в Турция се прибират по родните места и остават до късна есен. Обикновено това са пенсионери, които получават пари за старост от две места - и от България, и от Турция. Обясняват, че лятото тук се живее по-спокойно, а зимата оттатък Босфора е по-топло. Тази година обаче е по-различна, казва кметът на близкото до Кърджали село Айрово. Според Бахтияр Мустафа Covid-19 е провалил плановете на изселниците.

Ситуацията е същата и в съседното село Опълченско. И там се върнали само 2-3 семейства, казва кметицата Басрие Хайрула.

В същото време от Общината в Кърджали съобщават за тенденция да се ремонтират къщите, оставени от изселниците. Наблюденията са на заместник-кмета Катя Митовска.

Според кмета на Айрово Бахтияр Мустафа в селото почти няма къща, собственост на изселили се в Турция. Ремонтите, които сега се извършват са от нови стопани.

Завърналите се у нас изселници са пенсионери. Като Гюлбеаз и съпругът ѝ Мустафа. Заминали за Турция преди 30 години. Живеят в Истанбул, но всяка година си идват в родното Бойно.

Заради срива на лирата за много от изселниците животът в България е по-скъп, ако трябва да се изхранват само с турската си пенсия. Голяма част от тях обаче получават и българска пенсия, казва кметицата на село Опълченско Басрие Хайрула.

Сега очакванията на българските изселници в Турция са строгите противоепидемични мерки да бъдат отменени до празника Рамазан Байрям и тогава да се върнат у нас.