Русия забрани полетите над някои райони в Черно море около Крим
Секция: Русия
20 Април 2021 16:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Русия забрани полетите над някои райони в Черно море около Крим

/КРОСС/ Русия обяви въвеждането на забранена зона за гражданската авиация в района над Черно море и Крим, следва от оперативната информация за промени в правилата за провеждане и осигуряване на полети (NOTAM), предава TACC.

Общо Руската федерация издаде три NOTAM. Те са валидни до 24 април, с малки разлики. Редица въздушни маршрути в полетната зона на Симферопол над Черно море бяха напълно блокирани. В същото време полетната зона над полуостров Крим не е закрита.

Както следва от NOTAM, в някои райони са забранени полетите само над 11 900 метра (т.е. над нивото на полетите на гражданската авиация), в други - над 6 100 метра, а някъде забраната е в сила е от морското равнище.

По-рано във вторник пресслужбата на Черноморския флот (ЧМФ) съобщи, че като част от контролна проверка на силите на флота през зимния период на обучение са проведени учения, в които над 20 кораба и катери от ЧМФ и три ескадрили на щурмови самолети на ВВС и сили на ПВО на Южния военен окръг (ЮВО).

По-рано американската федерална авиационна администрация (FAA) издаде NOTAM, в който препоръчва на американските авиокомпании да работят с изключително внимание в определени региони на Русия и Украйна. Препоръчва се да се полагат специални грижи, когато летите „до, от, в рамките или над" полетните информационни региони (FIR) на Киев, Днипро (бивш Днепропетровск) и Симферопол, както и в FIR регионите на Москва и Ростов на в рамките на 100 морски мили от тях. И двата документа са издадени във връзка с „възможните рискове за безопасността на полетите, свързани с ескалацията на регионалното напрежение между Руската федерация и Украйна, които потенциално могат да доведат до трансгранични сблъсъци без предизвестие, засилена военна активност и / или конфликт".