Приключи разследването срещу Нено Димов за водната криза в Перник
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Април 2021 14:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Приключи разследването срещу Нено Димов за водната криза в Перник

/КРОСС/ Специализираната прокуратура приключи действията по разследването по досъдебното производство за т.нар. водна криза в община Перник. Предстои предявяване на материалите по делото на привлечените към наказателна отговорност тогавашни министър на околната среда и водите и временно изпълняваща длъжността кмет на община Перник.

В хода на разследването бе установено, че през периода от 01.04.2019 г. до 19.11.2019 г. обвиненият за безстопанственост тогавашен министър е довел с умишлените си действия до разпиляване на имущество, публична държавна собственост - вода за питейно-битови нужди от язовир „Студена", както и до други значителни вреди чрез засягане на стопанската дейност на търговско дружество „ВиК Перник" ООД (водоснабдяващо населението на гр. Перник и останалите селища в общината). Установените щети са в размер на 1 025 303 кубически метра вода на стойност 1 901 937.06 лева, представляващи незаконосъобразно разрешени и използвани количества вода за промишлени цели от търговските дружества „Стомана Индъстри" АД и „Топлофикация Перник" АД .

Тогавашната временно изпълняващата длъжността кмет на община Перник е привлечена като обвиняема за това, че през периода от 09.10.2019 г. до 11.11.2019 г., след като е била уведомена писмено по надлежния ред от управителя на „ВиК Перник" ООД, че е налице силно намаляване на дебита на водоизточниците и на водния ресурс в яз. „Студена", и след като ѝ е било предложено да бъдат предприети действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места в общината, не изпълнила служебните си задължения, произтичащи от Закона за местното самоуправление и местната администрация и Наредба № 4/14.09.2004 г. за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи и не предприела съответните действия (издаване на заповед) за въвеждане на режим на водоползване в община Перник.