"Баща ми бояджията" на сцената на Софийската опера и балет
Секция: КУЛТУРА
27 Април 2021 16:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Баща ми бояджията" на сцената на Софийската опера и балет

/КРОСС/ Един от най-обичаните български филми "Баща ми бояджията" в който през 1974-та година главната роля изигра Коста Цонев, ще бъде претворен в мюзикъл на сцената на Софийската опера и балет. 

Премиерата е на 8 май, а на сцената, освен звездите на трупата, ще видим и актьорите Калин Врачански и Славчо Пеев.  

След серията от хитови мюзикъли в Софийската опера - "Mamma Mia!", "Клетниците" и "Шрек" - идва ред на "Баща ми бояджията". Идеята за сценичната адаптация е на директора и режисьор на спектакъла акад. Пламен Карталов, за да се продължи живота на един филм, направен преди 47 години с участието на легендарни български актьори като Коста Цонев, Невена Коканова, Климент Денчев, Георги Парцалев, Джоко Росич, Ицхак Финци. Един от тях, играл и тогава – Славчо Пеев ще видим отново – този път на сцената на операта. 

Музиката на Петър Ступел и Костантин Драгнев, по сценарий на Васил Цонев ще оживее на сцената за първи път на 8 май под режисурата на акад. Пламен Карталов.

Актьорът Калин Врачански влиза в ролята на учителя Андреев, а децата, с които си партнира на сцената са от вокална формация „Таласъмче“ и детски хор с ръководител Таня Лазарова.

Премиерата на "Баща ми бояджията" трябваше да се случи преди няколко месеца – на 31 декември, защото това е точната дата, на която се развива действието по сценарий. Екипът на операта обаче е убеден, че и сега, през май, няма да липсва публика.  

Поради налаганите мерки за безопасност по време на пандемията, работата на творческите колективи се прекъсваше многократно, но вече е обявена новата дата за премиера, а тя е 8 май, събота

Следващите спектакли са на 9 май, неделя от 11.00 и 19.00 часа и 10 май, понеделник от 19 часа. 

Всички останали роли в новата сценична интерпретация на "Баща ми бояджията" се изпълняват от Ангел Христов, Гергана Русекова, Красимир Динев, Димитър Станчев, Весела Делчева, Силвана Пръвчева, Бисер Георгиев, Николай Петров и др. Шестте момчета са солисти на театър „Таласъмче“ с ръководител Димитър Костанцалиев и детска вокална група с ръководител Таня Лазарова. Диригент е Светослав Лазаров. Участват хорът и оркестърът на Софийската опера. Диригент на хора е Виолета Димитрова. Хореограф е Риолина Топалова, художници са Нела и Кристиян Стоянови.