Алгафари: Разумният вариант е кабинет на БСП, подкрепен от системните партии
Секция: Интервюта
28 Април 2021 08:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Алгафари: Разумният вариант е кабинет на БСП, подкрепен от системните партии

/КРОСС/ Връщането на мандата ще засили позициите на лидера на „Има такъв народ" Слави Трифонов сред избирателите, гласували доверие на партията му, защото той ще се покаже като праволинеен човек, който не отстъпва. Това мнение изрази в интервю за БНР режисьорът Нидал Алгафари.

Алгафари смята обаче, че начинът, по който Слави Трифонов се е появил в публичното пространство, за да мотивира връщането на мандата от ИТН, е погрешен и обиден за хората, които са гласували за него, а и за останалите, които го смятат за опозиция.

„Хората по света се опитват и в най-тежките ситуации да се усмихват, да вдъхват надежда, а не да се гледа лошо, да се гледа гневно, да се говори злобно."

Свободата на словото е един от принципите на демокрацията, към които в момента Трифонов проявява най-малкото неуважение, посочи Нидал Алгафари.

„Начинът, по който е облечен, начинът, по който говори, начинът, по който се появява и кой му задава въпросите, смятам, че това е неуважение вече и към неговите си избиратели."

Нидал Алгафари е на мнение, че Слави Трифонов е сбъркал и с избора на министър-председател, я голяма част от хората, особено в чужбина, са очаквали повече като подготвеност.

„Да издигнеш човек, който никога не е управлявал един човек в живота си, освен себе си, само за това, че знае как да играе шах, не е достатъчно, за да бъде министър-председател на една държава, която е в тежка криза."

„Преди много години Слави беше много открит човек, много отворен човек, човек, който обичаше да има голямо обкръжение от хора - и да ги разсмива, и да ги разплаква, и да спори с тях. От може би едно 7-8-10 години той започна постепенно да се затваря и стана някакъв отшелник, за самия себе си. /.../ Това му затваряне в един момент може да изкриви психиката му в направления, които не са най-добрите за водач в политиката", коментира още режисьорът.

Слави Трифонов
Слави Трифонов

Тошко Йорданов и Слави Трифонов говорят на един и същи език, отбеляза Нидал Алгафари в предаването „Преди всички".

„Все още смятам, че повечето неща му се пишат от сценаристите. Смятам, че все още като че ли Слави изговаря не своите мисли, а изговаря мислите на сценаристите си."

Нидал Алгафари предположи, че президентът ще върне жеста на БСП, която го подкрепи за президентските избори, и ще им връчи третия мандат за съставяне на правителство.

Алгафари прогнозира, че „те ще подходят отговорно". Като разумен вариант той очерта състав на правителство, предложен от БСП и подкрепен програмно за определен период от време от системните партии на статуквото като по-опитни играчи, които са наясно, че е необходимо време за важно законодателство.

„На тях им трябва правителство, което да може да изпроси тези пари, които ще ги вземем от Европа, което да подготви изборите за президент. Ще подкрепят правителство на БСП с някакъв мандат, с някаква програмност. Ще стане хем партийно, хем програмно, при някакви договорки."

„Другият вариант е да ни хвърлят в центрофугата на нови избори. И пак избори, пак избори, докато не стигне разумът до тези наши големи политици, че най-добрият вариант е да се обединят."

В този момент БСП може да покаже на избирателите си и на тези хора, които поискаха промяната, че те са готови да направят тази промяна, заяви още Алгафари.

Бойко Борисов според Нидал Алгафари трябва да може да преглътне това, че не можа да състави правителство и да даде шанс на държавата.

„Иначе другото много лично става и много грозно ще стане. Българският народ не е толкова прост и ще види, че не може Бойко Борисов заради егото му - защото искам да го прецакам или да го победя Слави Трифонов, да вкараш държавата в ужас. Или пък обратното - Слави Трифонов да победи Бойко."

Единственият шанс за държавата в момента е да има някакво правителство с някакъв мандат, обобщи Алгафари.