Борисов: Вкараха ни в тежка политическа криза, Радев потърква ръце
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Април 2021 11:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борисов: Вкараха ни в тежка политическа криза, Радев потърква ръце

/КРОСС/ Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че е възложил на Томислав Дончев да започне консултациите със службите на ЕК за окончателното изпращане на Плана за възстановяване и устойчивост. Борисов коментира, че заради липсата на заседания в НС страната е изправена пред политическа криза, от което по думите му ще се възползва президентът Радев.

Борисов връчи Плана за възстановяване на Дончев.

"Тази сутрин имахме почти един час разговори с ЕК, последният вариант е изпратен на 20 април. Започва предварителна проверка, която ще удостовери дали Планът съответства на 11 критерии. Когато тя приключи, Планът предстои да бъде одобрен от ЕК и от съвета", обясни Дончев.

Удължава се срокът на извънредната епидемична обстановка у нас до края на месец май. За това Борисов предупреди още вчера.

Костадин Ангелов заяви, че България излиза успешно от третата вълна на COVID-19. Това е огромен успех, имаме тенденция за намаляване на хоспитализираните, починалите и новозаразените. Ваксинационният процес върви с изключително добри темпове, ситуацията е изключително добре контролирана на национално ниво. Още днес ще пуснем заповедта, с която ще осигурим трите начина за влизане в държавата, за да улесним туроператорите.

Кирил Ананиев заяви, че са одобрени допълнителни средства, 83 млн. лева за допълнително възнаграждение от 1000 лв. на медицинския персонал. 23 млн. са за персонала в структурите на МЗ на първа линия. Останалите 60 млн. са за останалите медици на първа линия. Ананиев определи като неистина казаното от президента Радев, който обвини правителството в оставка, че не е направило актуализация на бюджета. Всички разходи са финансови осигурени, разходите с COVID-19 за бизнеса и семействата са осигурени за май и юни. През следващата седмица с министър Сачева ще внесем проект на постановление, с което ще бъдат одобрени 240 млн. лева за подкрепа на семействата и бизнеса.

На фона на цялата безотговорност, при 165 души антигерб, антипатриоти, нямат кворум. Напомням им, че кворумът е задължение на управляващите, които с единодушие си избраха председатели на комисии, коментира Бойко Борисов.

"Вкараха ни в тежка политическа криза, затова Радев потърква ръце, защото служебното правителство ще остане докато той каже", допълни Борисов.