Концертите не са опасни от заразяване с COVID-19 доказа експеримент в Барселона с 5000 души
Секция: Шоубизнес
28 Април 2021 12:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Концертите не са опасни от заразяване с COVID-19 доказа експеримент в Барселона с 5000 души

/КРОСС/ Експерименталният концерт с 5 000 души в Барселона даде обещаващи резултати. Според организаторите няма никакъв признак за предаване на зараза с COVID-19 след пробния концерт, който се проведе на 27 март. Целта на експеримента беше да се провери дали концертите са безопасни.

Две седмици след концерта пред 5 000 души, без дистанция, но с маски, са регистрирани едва шест случая на коронавирус. Според организаторите при четири от тях заразяването е станало извън концерта.

"Можем да бъдем сигурни, че това не беше супер заразно събитие, защото няма данни за повече инфекции с ковид. Няма информация за заразени сред присъстващите. След тези обнадеждаващи данни сме сигурни, че културните прояви навсякъде по света може да започнат отново", каза д-р Жозеп Мария Либре.

Всички от публиката са направили тестове за COVID-19 часове преди концерта на разкрити за целта три медицински пункта. Резултатите от антигенните тестове са изпращани 10-15 минути по-късно в приложение на мобилните телефони. Тестът и защитна маска за лице са били включени в цената на билетите за концерта.

"Британските здравни власти спонсорираха 15 пилотни проекта във Великобритания, включително футболни срещи, концерти, различни дейности на открито и закрито. Чрез тях ще имаме още научни данни, в подкрепа на твърдението, че тези прояви са безопасни", допълни д-р Либре.

Във Франция подобен проект също беше обещан, но засега не е ясно кога ще се случи. В очакване на обобщена информация, резултатът от експеримента в Барселона дава лъч надежда, че живите музикални събития може да бъдат възобновени.