Лавров с коментар за предполагаемата руска намеса при взривовете в оръжейни складове в България
Секция: Русия
28 Април 2021 17:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров с коментар за предполагаемата руска намеса при взривовете в оръжейни складове в България

/КРОСС/ Хубаво, че още не ни обвиняват за убийството на ерцхерцога Фердинанд - така руският външен министър Сергей Лавров коментира информацията, че България разследва руска намеса в серия взривове в складове за боеприпаси, пише РИА Новости.

Според него ЕС трябва да проучи защо частни предприемачи имат отношение към подобни съоръжения.

Руската агенция припомня, че с убийството на Фердинанд започва Първата Световна война.

Периодът от 2011 до 2020 г., в който България обвинява руски граждани в организиране на четири взрива в оръжейни заводи, създава усещането, че в обвиненията си София е решила да надмине Прага, заяви на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров в отговор на въпрос на ТАСС.

Самата времева рамка обхваща последните 10 години. Излиза, че или българската страна не е знаела нищо и едва сега, когато в Чехия се сетиха за събитията от 2014 г., реши да надмине чехите и да се вгледа много по-дълбоко в историческата ретроспектива, или през цялото това време са знаели какво се случва, но по някакви причини не са го направили публично достояние, каза министърът.

Лавров каза още, че Брюксел трябва да изясни въпроса за отношенията на частни предприемачи към складовете за боеприпаси в Чехия и България.

"Евросъюзът въпреки това трябва да вземе предвид ситуацията и в Чехия, и в България. Ситуация, която е свързана с това, че частни предприемачи имат отношение към търговията с оръжие, към съхраняването на оръжие и боеприпаси. Евросъюзът все пак трябва да отговори на въпроса, който зададохме и който се свежда до това, доколко Евросъюзът контролира изпълнението от негови членове на задължения по различни документи в областта на търговията с оръжие", каза Лавров в отговор на въпрос на ТАСС.

"В западната преса има предостатъчно материали. Веднага се сетих, че г-н Гебрев или негови служители заявяваха, че в складовете в Чехия не се съхраняват никакви противопехотни мини, че там е имало само снаряди и корпуси за противопехотни мини", посочи руският външен министър. Той изтъкна, че в същите медии се споменава, че е имало няколко случая, в които Гебрев е изнасял тези корпуси за противопехотни мини в друга държава, където те бързо получавали необходимия заряд.

Лавров допусна, че са възможни различни варианти за развитие на събитията, като се има предвид колко находчиви са хората, които търгуват с оръжие в нарушение на законите и международните конвенции.

Според него няма да навреди Евросъюзът да обясни на международната общност как всичко това се съвместява със самите международни конвенции и договори, които членовете на Евросъюза са подписали.