Страхил Делийски: Никой не иска властта, това е индикатор за тежка криза
Секция: Анализи
29 Април 2021 08:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Страхил Делийски: Никой не иска властта, това е индикатор за тежка криза

/КРОСС/ Всички партии се държат предизборно. Аз не виждам нещо по-реалистично от служебно правителство и избори през лятото. Това заяви за БГНЕС политологът и университетски преподавател Страхил Делийски.

По повод на днешното провалено заседание на 45-ия парламент и динамичната политическа ситуация, политологът коментира: „Българската политическа система има тежък хроничен проблем. Тя просто не работи, не функционира така, както трябва да функционира една политическа система, а именно да агрегира социални интереси и конфликти, да ги институционализира през политическото представителство в парламента и през изпълнителната власт. Политическата система трябва да е представителство и власт, това е. Едното го правят партиите преди изборите, другото го правят партиите в парламента, когато конституират изпълнителната власт. Виждаме, че това не се случва. Усещането, че никой не иска властта, е точен индикатор за тежката криза на политическата система. Това не е болка от удар или рана, това е тежък хроничен проблем, който изисква много сериозен анализ и сериозно решение".

„Партиите нямат ход, дори и да искат. Да очакваме, че една популистка антисистемна партия, каквато е „Има такъв народ", изведнъж ще превърне хаоса в ред и ще накара тази система да заработи, е абсурдно и наивно. Не е това функцията на този тип партии", коментира още Страхил Делийски.

Според него обаче вината не трябва да бъде хвърляна върху „този или онзи", защото политическата ситуация в България се дължи на тежък системен проблем.

На въпроса коя е третата партия, на която държавният глава би могъл да връчи трети проучвателен мандат за съставяне на кабинет, политологът отговори:

„Конституционната логика е, че президентът трябва да го връчи на партия, която има възможност да състави кабинет. С други думи, ролята на президента е да подпомогне процеса по съставяне. Много зависи, по време на консултациите при президента, как той е оценил способността и възможностите на отделните партии да съставят правителство. Не мога да гадая къде ще бъде третият мандат, но най-вероятният сценарий от всичко това са предсрочни парламентарни избори".

Според него почти е невъзможно да се прогнозират резултатите от тях, но е сигурно, че отново ще има фрагментирано политическо представителство и ребус с конструирането на парламентарно мнозинство.

„Изборите са прекалено скоро, за да очакваме драматично различни резултати", подчерта още Делийски.