Путин обеща на Индия спешна помощ срещу коронавируса
Секция: Русия
29 Април 2021 08:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин обеща на Индия спешна помощ срещу коронавируса

/КРОСС/ Руският президент Владимир Путин обеща на индийския премиер Нарендра Моди спешна хуманитарна помощ, в момент, когато Индия се изправя пред сериозен ръст на случаите на заразени с коронавируса, предаде Франс прес.

Владимир Путин информира Моди за "решението да се предостави на Индия спешна хуманитарна помощ" от общо над 22 тона материали, се казва в изявление на Кремъл след телефонен разговор между двамата лидери.

Руската помощ ще включва 20 машини за производство на кислород, 75 апарата за изкуствено дишане, 150 медицински монитора и 200 000 опаковки лекарства, съобщава Кремъл.

Помощта ще бъде изпратена още днес. В отделно изявление на руското министерство на индустрията се уточнява, че Русия изпраща лекарството фавипиравир - антивирусен препарат, използван за лечение на леки форми на коронавируса.

Путин и Моди са обсъдили и руската ваксина Спутник V. Вече бяха сключени споразумения за производството на над 850 милиона дози от нея в Индия. Индийската здравна система е подложена на натиск заради коронавирусната епидемия.

Има недостиг на болнични легла в болниците, на кислород и на жизненоважни медикаменти. Резкият скок в броя на случаите на зараза се приписва на нов вариант на коронавируса и на мащабни политически и религиозни събирания в последно време, припомня АФП. Броят на смъртните случаи от Ковид-19 надхвърли днес 200 000, като за първи път бяха регистрирани над 3000 жертви за 24 часа.