За седмица бюджетарят Ананиев изстреля нагоре пандемичните разходи с 1 млрд.
Секция: ИКОНОМИКА
29 Април 2021 12:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За седмица бюджетарят Ананиев изстреля нагоре пандемичните разходи с 1 млрд.

/КРОСС/ От началото на пандемията от държавния бюджет в подкрепа на хората и бизнеса са дадени 6,1 млрд. лв., съобщи финансовият министър в оставка Кирил Ананиев на среща с премиера Бойко Борисов. Срещата на Бойко Борисов с част от министрите от кабинета в оставка беше излъчена на страницата на Борисов във Фейсбук, предаде БТА. Припомняме, че на изслушването си в парламента на 21 април финансовият министър заяви, че от началото на пандемията до края на март 2021-а държавата е изхарчила 5,1 млрд. лева за справяне с последиците от Covid-19.

Според днешните думи на министър Ананиев за миналата година за борба с пандемията и помощ на бизнеса и домакинствата са изхарчени 4,1 млрд. лева, което е равно на 3,5 на сто от БВП. Те са равни на дефицита за миналата година на касова основа, което потвърждава, че ако я нямаше пандемията, ние щяхме да сме единствената държава в ЕС, която щеше да завърши 2020 г. с балансирано бюджетно салдо,допълнил финансовият министър.

Мерките в бюджета за подкрепа на домакинствата, заради пандемията са общо 2,2 млрд. лева, като от тях 1.2 млрд. лева са дадени миналата година и един милиард лева - тази година. Мерките за подкрепа на бизнеса са 2,3 млрд. лева, от които миналата година са изхрачени 1,9 млрд. лева и 400 млн. лева през 2021 година. Мерките за органите за държавното управление са 1,6 млрд. лева, от които миналата година - един милиард лева, и 600 млн. лева - тази година, каза финансовият министър.

"Бюджетарят", както го наричат колегите му, е участвал в съставянето на всички държавни бюджети от 1998 година досега.