На Велики Четвъртък в Бачковския манастир боядисват 2021 яйца
Секция: Православие
29 Април 2021 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 На Велики Четвъртък в Бачковския манастир боядисват 2021 яйца

/КРОСС/ В Бачковската света обител "Св. Богородица" доброволки от село Бачково и служители на храма боядисаха 2021 червени яйца. По думите на една от тях, Даниела Янева, яйцата, чиито брой отговаря на годината, в която сме, са дарение и ще бъдат раздадени на богомолците през трите дни на Великден. И тази година нито едно от яйцата не се спука или счупи при варенето, което според Янева е заради Божията подкрепа. Тайната е и при варенето, което те правят през всичките години - във водата, заедно с боята, се слагат сол и оцет. Първото яйце се слага пред иконата на Божията майка, каза още Янева.

Традицията за боядисването на яйцата е нещо много приятно и радостно за децата, сплотява по някакъв начин семейството, каза за БТА игуменът на Бачковския манастир Величкият епископ Сионий. Той обаче припомни, че на днешния ден, Велики четвъртък, е установено великото и благодатно тайнство на църквата - Светата евхаристия, Светото причастие. На този ден, допълва дядо Сионий, е отслужена първата литургия - Тайната вечеря на Христос, на която той пречисти първо Апостолите, а чрез тях и до наши дни всички се пречистяваме с тялото и кръвта на наши спасител и Господ и влизаме в единение с Него, с цялата църква и имаме залог за вечен живот и за спасение.

Хубавите народни традиции са нещо свято, приятно и радостно, но нека първо търсим същността на тези велики празници, коментира още игуменът. Той добави, че в събота ще бъдат боядисани още 5 000 яйца, които Светата обител, заедно с козунак и други храни, ще дари на социално слаби хора, които нямат възможност да отбележат празника подобаващо.