„Гугъл“ пуска в Гърция услуга за ранно известяване при земетресение
Секция: Технологии
29 Април 2021 18:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Гугъл“ пуска в Гърция услуга за ранно известяване при земетресение

/КРОСС/ Услугата си за ранно известяване при земетресение на "Гугъл" вече е достъпна в Гърция и Нова Зеландия, съобщи гръцката телевизия "Скай", цитирана от БТА.

Потребителите на устройства с операционната система "Андроид" ще получават автоматични известия всеки път, когато в района им бъде регистрирано земетресение.

Системата използва, интегрирани в смартфоните, засичащи сеизмични явления, които говорят за възможността от земетресение. Когато телефонът засече трус, който разпознае като сеизмичен, изпраща сигнал до сървър, който събира данните от много устройства в зоната и така установява епицентъра и силата на труса

В съобщение на "Гугъл" се казва, че при природните явления всяка секунда е важна. Според проучвания над 50% от травмите при земетресение биха могли да бъдат избегнати, ако хората имат на разположение своевременно предупреждение.

Програмата за ранно известяване на технологичния гигант е започнала през август 2020 г. в сътрудничество в Американския геологически институт. Първоначално тя е стартирала в Калифорния, а после е разширена и в Орегон. От май ще бъде достъпна и в щата Вашингтон. Услугата се предоставя безплатно на потребителите.