Еврокомисията заплашва Apple с мултимилиардна глоба
Секция: Технологии
30 Април 2021 14:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Еврокомисията заплашва Apple с мултимилиардна глоба

/КРОСС/ Apple бе обвинена от антитръстовите регулатори на Европейския съюз в злоупотреба с господството си на пазара за музикалния стрийминг чрез въведени ограничителни правила, съобщава Reuters. Това е едно от четирите подобни обвинения срещу американската технологична компания, което може да доведе до солидна глоба и промени в доходоносния й бизнес модел.

Производителят на iPhone се озова на прицела на Европейската комисия след жалба от шведската услуга за стрийминг на музика Spotify преди две години, която заяви, че Apple несправедливо ограничава конкурентите си до Apple Music. Европейският орган за защита на конкуренцията посочва, че проблемът е свързан с ограничителните правила на компанията за App Store, които принуждават разработчиците да използват нейната система за разплащане в приложението и им пречи да информират потребителите за други опции за закупуване.

„Чрез определяне на строги правила в магазина за приложения, които поставят в неравностойно положение конкурентните услуги за стрийминг на музика, Apple лишава потребителите от по-евтини възможности и нарушава конкуренцията", се казва в изявление на европейския комисар по конкуренцията Маргрете Вестагер. „Това се прави, като се начисляват високи комисионни за всяка транзакция в App Store за конкурентите и като им се забранява да информират клиентите си за алтернативни опции за абонамент."

Това е първото антимонополно обвинение на ЕС срещу Apple - ход, който може да доведе до глоба в размер до 10% от нейния глобален оборот. Точната сума не се посочва, но приходите на компанията за фискалната 2020 г. са 274.5 млрд. долара. Apple ще има възможността да отговори на обвиненията преди изпълнителният орган на ЕС да вземе окончателно решение.

Компанията може да предложи споразумение за предотвратяване на глобата, без да е установено категорично, че е извършено неправомерно действие. Обвинението идва седмица преди Apple да се изправи срещу Epic Games в американски антитръстов процес след съдебно дело на създателя на Fortnite, според което Apple е злоупотребила с господството си на пазара за мобилни приложения.

Epic се оплака пред Комисията по същите въпроси. Миналия месец Комисията за защита на конкуренцията и пазарите на Обединеното кралство започна разследване срещу Apple след оплаквания от разработчиците на приложения, че правилата и условията на производителя на iPhone са несправедливи.