Посолството на САЩ у нас: Твърдо подкрепяме суверенитета на България
Секция: Коментари
30 Април 2021 15:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Посолството на САЩ у нас: Твърдо подкрепяме суверенитета на България

/КРОСС/ Посолството на САЩ в България публикува изявление, в която заявява, че подкрепя България като приятел, съюзник в НАТО и стратегически партньор. Ето какво гласи цялото им съобщение, публикувано на официалната им страница във Фейсбук: "България е приятел, съюзник в НАТО и стратегически партньор. Ние твърдо подкрепяме суверенитета на България и още веднъж заставаме заедно с нея срещу злонамерени действия на нейна територия", пишат от американското посолство в София.

Изявлението е в контекста на разразилия се скандал след обвинения на Прокуратурата, че руски интереси стоят зад четири експлозии в складове за боеприпаси у нас. От Държавното обвинение сравняват четири такива случая, при които е забелязано сходство. Те са станали през последните 10 години. Заподозрени са шестима руски граждани, пребивавали в България във времето около взривовете и опита за отравяне на оръжейния търговец Емилиян Гебрев.

След обвинението от прокуратурата премиерът в оставка обяви, че България ще бъде безкомпромисна при заплаха за националната сигурност. Посланикът на Русия бе извикана в българското Министерството на външните работи за обяснение. А ресорният министър Екатерина Захариева заяви, че ще действат, без да нарушават дипломатическите отношения с Москва.