Румен Петков: Дано да не последва влизане с автомати в Посолството на САЩ
Секция: Интервюта
30 Април 2021 17:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Петков: Дано да не последва влизане с автомати в Посолството на САЩ

/КРОСС/ „За нашите приятели от САЩ нашето правителство са група носачи на куфари и раздавачи на документи при поискване. Обидно, грозно, отношение към българските институции" „Силно съм обезпокоен за съдбата на американското посолство в София. Преди една година президентът Румен Радев се обърна към нацията със същите думи, с които председателят на Сенатската комисия по външна политика на САЩ Боб Мендес изобличи корупцията на правителството на Борисов и смачканите медии в България. Всички си спомняме, че часове след това прокурори с тежко въоръжени полицаи нахлуха в президентството". Това каза лидерът на АБВ Румен Петков във видео, разпространено във Фейсбук.

„Американското посолство за пръв път се отнесе от години насам коректно към премиера Борисов като сподели на своя сайт една честна позиция на нашите приятели за ширещата се в огромни размери корупция под ръководството на Борисов. Сега естественото развитие е човека с каскета и шайка въоръжени полицаи да нахлуят в американското посолство", каза още Петков „Второто ми обръщение днес е по повод истината за развитието на ситуацията в Атомната централа в Козлодуй.

Преди месеци стана ясно под същия сайт на американското посолство, че посланик Мустафа с група българи и американци, са били в атомната централа, получили са стратегически документи от ръководството на централата и ние от ПП АБВ зададохме въпрос към министъра на енергетиката г-жа Петкова, към ръководството на енергийния холдинг и към ръководството на атомната централа кой е поканил и по чия инициатива е посещението на посланик Мустафа и компания, какви са темите на разговорите и какви са стратегическите документи, които са предоставени на чужденците. Министерство на енергетиката отговори, че те не са били запознати с посещението, а са информирани предния ден по телефона", казва Румен Петков, цитиран от агенция „Фокус".

„За нашите приятели от САЩ нашето правителство са група носачи на куфари и раздавачи на документи при поискване. Обидно, грозно, отношение към българските институции. БЕХ отговори, че всъщност той не знае какви точно документи са предоставени и теми са обсъждани, какви лица са били на територията на атомната централа. ДАНС отговори, че е ползван определен член по силата, на който може да се влезе в АЕЦ „Козлодуй". Ръководството на АЕЦ „Козлодуй" отговори, че не е в кръга на институциите, които са длъжни да предоставят информация. Обърнахме се към съда. Делото е насрочено за 10-и март от 10.30 ч. в Административния съд в София.

Страх ме е да кажа, че вярвам в българското правосъдие, но се надявам да бъде защитен националния интерес и ръководството на „Козлодуй" да бъде принудено да ни предостави списъка на лица, които са били в Козлодуй - българи и чужденци, защото е много важно българите на какво основани са имали право да влязат в стратегическия обект, чужденците на какво основание са имали да влязат в стратегическия обект и да ни предоставят документите, които са предоставени със завидна лекота на чужденците", заяви Петков.

Лидерът на АБВ обърна внимание, че сред тези документи може да има стратегически за централата и партньорските ни отношения с „Росатом" и „Атомстройекспорт". Той изрази надежда, че чувството на отговорност, патриотизмът и решимостта за справедливост за българския съд ще надделее.