Най-дългият висящ пешеходен мост в света беше открит в Португалия
Секция: ЛЮБОПИТНО
30 Април 2021 19:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Най-дългият висящ пешеходен мост в света беше открит в Португалия

/КРОСС/ В четвъртък в северната част на Португалия беше открит за ползване най-дългият висящ пешеходен мост в света, съобщава „Ройтерс". Скрито в скалисти планини покрити с гъста зелена растителност и жълти цветя, съоръжението с дължина 516 метра се намира в природния парк Ароука, който е обект на ЮНЕСКО.

Гледката е красива, но преминаването по моста не е за хора със слаби сърца и изисква смелост, отбелязва „Ройтерс". Всяка стъпка предизвиква леко клатушкане на конструкцията, намираща се на височина 175 метра над бързотечащата река Пайва.

Пътеката е изградена от мрежести метални панели и е свързана чрез стоманени въжета към две кули - по една от всяка на дълбокия каньон. При всяка стъпка се конструк е от мрежести метални панели, поради което преминаването по моста изисква повече кураж, разказва "Ротерс".

Засега мостът се ползва само от местните жители на Ароука, но от понеделник всеки ще може да го посети и да запази час, за да премине по него. Инвестицията за построяването на впечатляващото съоръжение в 2,3 милиона евро и хората в региона се надяват, че то ще се превърне в атракция и ще привлече много туристи.