Русия забрани на високопоставени лица от ЕС да влизат в страната
Секция: Русия
01 Май 2021 08:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия забрани на високопоставени лица от ЕС да влизат в страната

/КРОСС/ Русия днес наложи забрана за влизане в страната на председателя на Европейския парламент Давид Сасоли, прокурора на Берлин Йорг Раупах и още шестима граждани на ЕС, съобщиха световните агенции. В изявление на руското външно министерство се посочва, че тази забрана е в отговор на наложените на 2 и 22 март т.г. от Съвета на ЕС ограничителни мерки спрямо шестима руски граждани.

В черния списък са включени също зам.-председателят на ЕК Вера Йоурова, председателят на латвийския национален съвет по електронни медии Иварс Аболинш, директорът на латвийския Център за държавния език Марис Балтинш, членът на френската делегация в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Жак Мер, ръководителят на шведската лаборатория за химическа, биологическа, радиационна и ядрена безопасност в института за изследване на въпросите на отбраната Оса Скот, началникът на Езиковия департамент на Естония Илмар Томуск.

В руското външно министерство отбелязаха също, че Брюксел игнорира всички предложения на Москва да се решават чрез диалог възникващите в отношенията проблеми. В същото време Вашингтон не се опитва да скрие интереса си от превръщането на европейския континент отново в арена на геополитическо противопоставяне, се посочва в изявлението, цитирано от ТАСС.

Миналия месец ЕС наложи санкции на двама руснаци, обвинени в преследване на представители на ЛГБТ общността в република Чечения в състава на Руската федерация, както и на четирима високопоставени руски служители, близки до президента Владимир Путин, припомня Ройтерс.

По повод новината за наложените санкции председателят на ЕП Сасоли заяви, че това решение е било взето заради позицията му, изразена в защита на опозиционера Алексей Навални, предаде Франс прес.

„Очевидно не съм добре дошъл в Кремъл. Имах известни съмнения за това. Но никакви санкции или сплашване няма да попречат на ЕП или на мен да защитаваме правата на човека, свободата и демокрацията. Заплахите няма да ни накарат да млъкнем", заяви Сасоли в акаунта си в Twitter.