Тестове показват кога един преболедувал COVID-19 да се ваксинира
Секция: Здраве
01 Май 2021 13:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тестове показват кога един преболедувал COVID-19 да се ваксинира

/КРОСС/ Природата ни е надарила с имунна система, която да ни пази от различни инфекции, било те бактериални или вирусни. Какво се случва когато имунитетът ни влезе във висока или ниска фаза на активност? И как изглежда един имуногенетичен паспорт? Гост по темата в "Пулс" е проф. Елисавета Наумова, е началник на Клиниката по клинична имунология с банка за стволови клетки, както и на Експертния център по първични имунни дефицити.

Тя заяви, че в чест на Световния ден на имунологията отворената онлайн дискусия е била свързана с политиките по отношение на опазване на човешкото здраве.

По нейните думи в нея участва омбудсманът доц. Диана Ковачева с теми, свръзани с конституционното право на всеки да проверява и профилактира своето здраве.
Проф. Наумова сподели, че се правят тестове, които отчитат Т - клетъчния имунен отговор на коронавируса. Те показват кога един преболедувал да се ваксинира, както и помагат да се види дали има добър отговор срещу инфекцията.

"Ваксините намаляват възможността от заразяване с COVID в рамките на 24 до 48 часа след поставянето й. Антителата, Т-клетките и Б-клетките, които ги произвеждат, ни пазят. Антителата имат до 25 дни имуноживот", разясни имунологът.