Радев: Българите очакват възможността за съставяне на кабинет на демократичната алтернатива да бъде оползотворена
Секция: ПОЛИТИКА
01 Май 2021 15:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев: Българите очакват възможността за съставяне на кабинет на демократичната алтернатива да бъде оползотворена

/КРОСС/ Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят възможността на третия проучвателен мандат с опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Това очакват и избирателите в ляво, и всички демократи. Това заяви държавният глава пред медиите в Първомай. Президентът посети града по случай празника на града и началото на 48-те Майски културни тържества.

Президентът напомни, че конституционната му отговорност е да назначи служебно правителство, едва ако парламентарно представените политически сили не успеят да създадат редовен кабинет. „От началото на своя мандат аз изпълнявам своите конституционни задължения. Ще го направя и този път, само и единствено ако стигнем до такава ситуация", заяви Румен Радев.

В отговор на въпрос за бързото обнародване на промените в Изборния кодекс държавният глава подчерта, че провеждането на честни избори е приоритет. „Защото правителството на Борисов твърде дълго бавеше машинното гласуване. Твърде дълго пречеше на българите в чужбина да гласуват. Твърде дълго бяхме европейски рекордьор по недействителни бюлетини", припомни президентът и отбеляза, че няма основание да се бавят законодателните промени.

Румен Радев посочи и че с бързото обнародване и прилагане на гласуваните промени, ще се избегне хаосът и ще се създаде необходимата организация в случай, че се стигне до назначаване на служебно правителство. „Трябва да се направи всичко възможно сега, така че в случай, че имаме нова ЦИК, тя да стъпи в своята роля още с разпускането на Народното събрание", заяви президентът.

Държавният глава определи инсинуациите, че новите промени в ИК позволяват на президента на избира ЦИК и да има права над нея, като евтина пропаганда: „И преди, и сега президентът не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от Народното събрание. Като президент и по този нов закон, и преди, не мога нито да посоча, нито да избера когото и да е било за член на ЦИК. Това е отговорност на парламентарните групи, които също така номинират и председателя, и заместниците, и секретаря на ЦИК". Румен Радев посочи също така, че единствените промени са в провеждането на обществените консултации, които вместо в Народното събрание, сега ще се състоят в президентската институция, както е било по закон до 2014 г.

В отговор на журналистически въпрос държавният глава заяви, че дали ще се стигне до предсрочни избори, зависи само от хода на конституционната процедура и че всичко ще се реши в рамките на предстоящата седмица.

Държавният глава пожела на всички православни българи посрещането на Великден да бъде свързано и с надеждата да възродим вярата в собствените ни сили като общество, за да възродим държавата на духа в България, за която мечтаем отдавна.