Портрет на княз Борис като бебе продаден за 8400 лири
Секция: ЛЮБОПИТНО
01 Май 2021 15:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Портрет на княз Борис като бебе продаден за 8400 лири

/КРОСС/ Портрет на 10-месечния княз Борис от най-известният портретисти в Европа в края на XVIII век Филип де Ласло бе продаден за 8400 лири от "Кристис".

Той е рисуван в Зимния дворец в Евксиноград по поръчка на цар Фердинанд. Бил е за подарък от Фердинанд за майка му принцеса Клементина. Фердинанд бил голям любител на цветята, като негова е била идеята престолонадследникът да бъде с венец в ръцете.

Розите пък били символ на живота и красотата. Портретът е маслен, като е подписан Laszlу P/1894./XI/Euxinogrаde. Художникът е направил също така портрети на Фернинанд и съпругата му Мария-Луиза. Това е била първата му кралска заявка и му дава старт в кариерата. Филип Алексиус де Ласло е роден в Будапеща като Фюльоп Лауб.

Прочува се, когато се мести в Лондон. Там крал Едуард VII дори го прави носител на Кралския Викториански орден, което му дава право да носи титлата сър. Рисувал е папи, крале, принцове и принцеси и дори американският президент Калвин Кулидж. Правил е портрет на сегашната английска кралица Елизабет II през 1933 г., както и на нейния баща Джордж VI.