Космическата капсула на SpaceX се отдели от МКС и потегли към Земята
Секция: Наука
02 Май 2021 09:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Космическата капсула на SpaceX се отдели от МКС и потегли към Земята

/КРОСС/ Космическата капсула на SpaceX се отдели от Международната космическа станция (МКС) и потегли към Земята с четирима астронавти на борда, като се предвижда да се приводни през тъмната част на денонощието, предаде АП. Това ще бъде първото среднощно приводняване на американски космически кораб след завръщането от Луната на "Аполо 8" през 1968 г.

Астронавтите от НАСА Майк Хопкинс, Виктор Глоувър и Шенън Уокър и японецът Соичи Ногучи са на път към дома със същата капсула "Драгън", която ги транспортира до МКС през ноември м.г. Сега те ще пътуват около шест часа и половина.

Очаква се капсулата да навлезе във водите на Мексиканския залив край Панама сити, Флорида, към 3 часа след полунощ. Въпреки ранния час Бреговата охрана е изпратила в района допълнителни патрули, които да отстраняват евентуални среднощни наблюдатели. Приводняването на капсулата от първия пилотиран полет на SpaceX през миналото лято стана в присъствието на нежелани зяпачи с плавателни съдове, което създаде рискове за сигурността.

Екипът на командира Хопкинс излезе в орбита на 15 ноември след старт от космическия център "Кенеди" на НАСА. Екипът, който ги смени на борда на МКС, пристигна преди седмица с капсула "Драгън" - същата, с която бе осъществен първият пилотиран полет на SpaceX, започнал миналата пролет. По план Хопкинс, Глоувър, Уокър и Ногучи трябваше вече да са се завърнали, но силните ветрове в предвидения за приводняване район отложиха това. Компанията SpaceX и НАСА решиха, че най-благоприятно ще бъде времето в неделя преди зазоряване.