Експертите в туризма: Започват големите пътувания
Секция: Туризъм
02 Май 2021 11:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експертите в туризма: Започват големите пътувания

/КРОСС/ Поне 200 000 българи ще пътуват за празниците. В първите 10 дни на май ще достигнем половин пътувания в България, а за целия месец - 1 млн. вътрешни пътувания. Това означава много големи натоварвания и в първата 10-дневка, и в последната 10-дневка на май. Това съобщи в "Денят започва" с Георги Любенов Румен Драганов - директор на Института за оценки и анализи в туризма към УниБИТ.

Ние очакваме около 35 хил. чужденци тези дни. Общо за месец май те ще надхвърлят 400 хиляди продължи с числата той. По думите му, икономическият смисъл на туризма е да се подобрява местната икономика и да се създават нови работни места.

В студиото на предаването гостува и проф. Георги Рачев - заместник-председател на Асоциацията на туристическите агенции и председател на Алианса на туристическата индустрия в България.

"Магистрала "Тракия" тези дни прилича на Цариградско шосе в 8:00 часа сутринта, когато е пълно с автомобили", пошегува се той.

Според него се очертават хубави празници, които ще дадат възможност и на българите с имоти в съседна Гърция, които дълго време нямаха възможност да ги ползват.

"Не трябва да се пречи на туризма като бизнес, защото той е изцяло частен, но няма държава в света, която да не седи с цялата си мощ зад собствения си туризъм и да му дава възможност да се развива. И да обърнем внимание на българите най-после - перфектни туристи са", отбеляза проф. Рачев.

"Много важно е държавата първо да се осъзнае, че е собственик. Същото се отнася и за общините, които са доста богати откъм публично-общинска собственост, и на тази бази да се гради националната реклама и всичко останало", добави Румен Драганов.