Козунакът е създаден във Франция преди 4 века, но сладък хляб правят още в Древен Египет
Секция: ЛЮБОПИТНО
02 Май 2021 13:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Козунакът е създаден във Франция преди 4 века, но сладък хляб правят още в Древен Египет

/КРОСС/ На Великден по традиция се ядат козунаци, но защо? Причината се крие в християнската религия. Обикновено големите празници се отбелязват с обреден хляб.

Вярва се, че след като възкръсва, Исус Христос отива при апостолите си, докато те са на трапезата. На неговото място не сяда никой, а в средата на масата са поставили хляб, предназначен за Божия син. Макар рецептата за козунак да е сравнително нова, този сладък хляб се е превърнал в символ на Великден. Смята се, че щом е на празничната трапеза, в дома ще има изобилие и хората в него могат да разчитат на божията подкрепа. Всъщност козунак е омесен за първи път през XVII в. от френски хлебар. Според популярна легенда благородник поискал ръката на красиво момиче без потекло. Баща бил хлебар и поставил на момчето едно условие - да опече по-вкусен хляб от него самия. От кулинарното съревнование между двамата се ражда козунакът такъв, какъвто го ядем днес.

В България рецептата навлиза по-късно - едва през 20-те години на миналия век. Преди това по нашите географски ширини се приготвя обреден хляб - колак, парман, кравай. Първоначално добива популярност в градовете, а едва след това в селата и по-малките населени места. В софийските столични кафенета в началото било модерно да се предлага виенско кафе с парченце козунак. Името на сладкия хляб се споменава за първи път в речника на Александър Дювернуа "Словарь болгарского языка по памятникам народной словесности и произведениям новейшей печати", издаден в Москва през 1889 година. Като негов синоним се посочва празничният кравай.

Козунакът е вид сладък хляб, който са приготвяли още в Древен Египет. Там го правили с мед и семена. Гърците модифицирали рецептата, добавяйки към нея мая и орехи. Римляните пък решили да го приготвят със сушени плодове. В България, Сърбия и Северна Македония козунакът се приготвя само на Великден. Това е така заради формата му - обикновено представлява кръгла или продълговата плитка, направена от 3 фитила тесто. Числото се свързва със Светата троица в християнството. Усукването също не е случайно. То символизира разпънатото тяло на Христос.

Подобен сладък обреден хляб е традиционен за цяла Европа, макар да има различни имена в отделните страни. В Италия се нарича панетоне и се хапва не на Великден, а на Коледа и Нова година. Според легендата е създаден в Милано. Готвачът на Лудовико Сфорца - седмия херцог на града, без да иска изгаря приготвения за празника сладкиш. Миячът на чинии Тони спасява положението, приготвяйки хляб с брашно, яйца, захар, стафиди и захаросани плодове. Оттам идва и името на печивото - хлябът на Тони, или панетоне. Хапва се на Коледа, защото тогава е създаден. В Русия подобен сладък хляб се нарича кулич, в Унгария - колач, а в Чехия - мазанек.