4 евтини, но много полезни за сърцето храни
Секция: Здраве
02 Май 2021 19:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
4 евтини, но много полезни за сърцето храни

Може и да мислите, че здравето на сърцето е нещо, за което ще започнете да се тревожите едва, когато станете на годините на баба си. Но истината е, че сърдечно-съдовите заболявания са една от най-водещите причини за смъртност в световен мащаб. И никога не е прекалено рано да започнете с превантивните мерки. Всъщност, колкото по-рано, толкова по-добре.

Покажете малко любов на сърцето си, като му осигурите най-добрата грижа. Как да започнете? Лесно - започнете с най-добрите храни за здравето на сърцето. И макар че нямаме нищо против супер статуса на семената от чия, годжи берито, акай и други суперхрани, доказали се в това отношение, не е нужно да търсите нищо кой знае колко специално.

Червено цвекло
Салата от червено цвекло е едно от най-вкусните и полезни неща, на които да заложите през студените месеци. Но и не само - цвеклото има доста широк диапазон на отглеждане, и може да го намерите на пазара до късна пролет.

Това е повече от добра новина, защото цвеклото осигурява изключително богат коктейл от полезни съставки - сред тях изобилие от вещества, борещи се с възпалителните процеси, като антоцианини, бетаин и лутеин, които освен всичко останало, се грижат и за здравето на сърцето.

Нитратите пък, които се съдържат в цвеклото (и които са съвсем различни от онези с лошата слава), се грижат за поддържането на балансирано кръвно налягане.

Независимо дали на салата, запечено на фурна, на крем супа, или като добавка към прясно изцеден сок или смути, цвеклото е страхотен начин да се погрижите за здравето на сърцето.

Само не забравяйте - листата на цвеклото съдържат също толкова богат набор от полезни вещества, и са страхотно допълнение към салатата, така че в никакъв случай не ги изхвърляйте.


Цитруси
Независимо през кой сезон на годината, винаги може да разчитаме на разнообразие от цитрусови плодове за бърз приток на витамини и други полезни за сърцето вещества.

Доказателството - едно изследване установява, че редовната консумация на грейпфрут може да доведе до значително понижаване на кръвното налягане. Друго изследване пък установява, че ежедневното приемане на цитрусови плодове може значително да намали риска от сърдечносъдови заболявания при жените.

Ако купувате портокали от сигурен източник, и знаете, че те не са били третирани с химикали, можете спокойно да сложите портокала с кората в сокоизстисквачката. Така ще извлечете и ползи от антиоксиданта хесперидин, който се съдържа само в кората, и който понижава кръвното налягане.

Варива
Няма да се уморим да говорим за всички ползи, които ви носят боба, граха, лещата и нахута. Защото тези малки, дребни зрънца са талкова напомпани с протеин, фибри и други полезни за сърцето вещества като желязо, фолат и калий, че просто няма как да ги пропуснем.

Няма и как да ни омръзнат, защото има толкова много различни - и еднакво вкусни начини, по които да ги приготвим. А ползите са незаменими - варивата могат да намалят холестерола и високото кръвно налягане, както и да помогнат с контрола на теглото.

Освен това, варивата са една от най-добрите за бюджета опции, така че заредете шкафа богато и не се страхувайте да ги използвате, под всякакви форми.

Овесени ядки
Овесените ядки може да звучат само като вариант за закуска, но истината е, че те съвсем успешно се вписват и в други хранения през деня - включително вегетариански кюфтенца, бисквити и други печива.

Защо да ги изберете - защото съдържат изключителните 4 г фибри и 5 г протеин само в половин чаена чаша. А знаете колко добри са фибрите за сърцето, нали?

Освен това, с овесените ядки си набавяте бета глюкан, който намалява холестерола. Според едно изследване, 3 г бета глюкан на ден може да намали лошия холестерол (LDL) с 5 до 10%.