Бивш изпълнителен директор на Netflix бе осъден за вземане на подкупи
Секция: Шоубизнес
03 Май 2021 13:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бивш изпълнителен директор на Netflix бе осъден за вземане на подкупи

/КРОСС/ Бивш изпълнителен директор на Netflix е осъден за вземане на подкупи от доставчици, които правят бизнес с компанията, според Министерството на правосъдието на САЩ.

Майкъл Кайл, който беше вицепрезидент на Netflix по операциите в областта на информационните технологии от 2011 до 2014 г., бе признат за виновен от журито за пране на пари и измами с корпоративни съобщения. Според DOJ, Кайл е използвал позицията си в компанията, за да „отключи поток от пари и набор от акции" за себе си.
Netflix заведе съдебно дело срещу Кайл още през 2014 г., като тогава компанията твърдеше в обвиненията си, че е скрил плащания от доставчици, като ги е насочил към личната си консултантска компания.

Според информацията от DOJ, Кайл е приемал подкупи на обща стойност над 500 000 долара, както и акции от девет технологични компании, предоставили продукти или услуги на Netflix по време на неговата работа за компанията. Макар и да не се споменават конкретни суми за стойността на акциите, които Кайл е придобил, възползвайки се от положението си в Netflix, според неофициална информация става въпрос за суми, близки до стойността на подкупите - а именно около половин милион щатски долара.

Адвокатът на Кайл Джулия Межински Джейн заяви в изявление по имейл да популярния технологичен портал The Verge, че те са разочаровани от присъдата, която тя нарече „необяснима и явно неподкрепена от действителни доказателства и от закона". Те планират да обжалват. Джейн каза, че Кайн е бил „огромно предимство за Netflix" и е „помогнал да се постигне успехът им като авангардна технологична компания."