Великобритания и Япония засилват сътрудничеството си в търговията и сигурността
Секция: СВЯТ
04 Май 2021 08:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Великобритания и Япония засилват сътрудничеството си в търговията и сигурността

/КРОСС/ Великобритания и Япония се договориха да задълбочат търговското си сътрудничество и сътрудничеството в сферата на сигурността, съобщи британското външно министерство след днешната среща на британския първи дипломат Доминик Рааб с японския му колега Тошимицу Мотеги в Лондон, предаде Ройтерс.

Външният министър Рааб благодари на Мотеги за японската подкрепа за желанието на Лондон да се присъедини към Всеобхватното и прогресивно споразумение за транстихоокеанско партньорство (CPTPP).

Това е многостранно търговско споразумение между Австралия, Бруней, Канада, Чили, Япония, Малайзия, Мексико, Нова Зеландия, Перу, Сингапур и Виетнам, което Великобритания смята за съществена част от стремежа си да си осигури по-голямо търговско и дипломатическо влияние в Индийско-Тихоокеанския регион след Brexit.

Обединеното кралство и Япония договориха също основата за задълбочаване на по-нататъшното сътрудничество в търговията и сигурността, съобщи външното ведомство в Лондон. Съобщението беше разпространено след двустранни разговори преди срещата на външните министри от Г-7.

Министър Рааб изтъкна също изпращането на британски самолетоносач в азиатски води като пример за ангажимента на Великобритания към региона.

Визитата на министър Мотеги вероятно е следена отблизо, тъй като в Япония расте загрижеността във връзка със заплахи към съседен Тайван от страна на Китай.

Външните министри проучиха и възможностите за засилено сътрудничество в области от взаимен интерес и в които двете страни могат да обменят опит, като икономическата сигурност, новите технологии, здравеопазването и науката, се посочва в съобщението на британското външно министерство.