Пътни експерти: Поведението на шофьорите и непознаването на правилата са сред основните причини за инциденти
Секция: Коментари
04 Май 2021 11:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пътни експерти: Поведението на шофьорите и непознаването на правилата са сред основните причини за инциденти

/КРОСС/ "Най-добрият шофьор е онзи, който стига жив", отбеляза Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики в "Денят започва". Заедно с автомобилния състезател Димитър Илиев коментираха контрола по пътищата, поведението на шофьорите и обстановката за движение днес, когато се очаква натоварен трафик след Великден.

"Безопасното шофиране предполага, че трябва да предвидим достатъчно време, да помислим за това откъде ще минем и най-вече да имаме търпение", подчерта Диана Русинова.

Според нея натоварването по пътищата няма да е същото, както в петък, тъй като някои ще се прибират днес, други в четвъртък, трети - в неделя.

По думите на автомобилния състезател Димитър Илиев основният проблем за безопасността по пътищата се състои в поведението на шофьорите в автомобилите.

"Основен проблем в момента е проблемът с разсейването, живеем с илюзията, че докато караме, можем да напишем един SMS", отбеляза той.

И двамата пътни експерти отбелязаха, че е необходимо разумно самоограничаване на шофьорите - не само писането в телефона, но и говоренето по него, докато шофират.

Проблем е и дистанцията, която спазват шофьорите, за да се избегнат инциденти. Димитър Илиев посочи, че в момента се разработват технологии, в които автомобилите натискат спирачката преди човекът да може да реагира, за да се спести това време за реакция, което човек има, за да реагира.

По повод различната сигнализация на пътя и по-конкретно при отсечката за Костенец след Ихтиман, Диана Русинова коментира: "Оказа се, че в България няма институция, която да е в състояние да се пребори с лошата организация на движението, да е в състояние да накаже тези производители, които произвеждат фалшиви пътни знаци".

Проблем по думите ѝ е и това, че хората масово не познават правилата. Димитър Илиев отново подчерта, че е много сериозен проблемът с пътната безопасност и на него не се обръща достатъчно внимание най-вече от шофьорите.