От туристическия бранш настояват за намесата на президента
Секция: Туризъм
04 Май 2021 14:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
От туристическия бранш настояват за намесата на президента

/КРОСС/ „Туризмът е един от основните губещи от политическата криза, несигурността и липсата на предвидимост вкараха бизнеса почти в безтегловност". Това смята председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ Георги Щерев, съобщиха от пресцентъра на асоциацията.

По думите на Щерев резултатите от кризата са станали най-видими за Великден - едва по 2-3 хотела са посрещнали гости за празника в големи и предпочитани морски курорти като „Слънчев бряг", „Св. Св. Константин и Елена", „Златни пясъци" и „Албена".

„Президентът има тежката задача да оцени цялата ситуация и да постави начело на туристическия сектор доказан професионалист, приет от всички браншови организации в туризма, с дълбоки познания в сектора", подчертават от БХРА.

„Чуваме, че се обсъждат имената на хора, които макар и от години да твърдят, че са в бранша, защото са част от организации, никога не са посрещнали или обслужили реално нито един турист", коментира зам.-председателят на асоциацията Веселин Налбантов.

„Ако отново ще търсим хора, които са печелили от туризма, без да носят каквито и да е било приходи за сектора, освен лично за себе си, тогава едва ли можем да очакваме от подобни псевдо експерти да се заемат адекватно с решаване на проблеми, които дори не разбират", посочват от БХРА. Според тях има реален риск от кандидатури, обслужващи лични, а не обществени интереси.

От БХРА са готови да съдействат на президентската администрация в тази посока, ако бъдат потърсени.

„Действията за спасяване на сезона са закъснели и недостатъчни. Въпреки обещанията, че младежите поне до 12 години ще влизат без необходимостта от отрицателен PCR или антигенен тест, това не е записано в последната заповед на здравния министър, което е допълнителна и излишна пречка за резервациите за летния сезон", каза Налбантов.

От БХРА искат властите да направят постъпки пред руската страна за възобновяване на полетите и привличане на руски туристи през лятото. Припомнят отказаните чартъри от Великобритания, както и спирането на чартърните полети към България поне до края юни от Германия.

„За да оцелеят колегите започват ценова война, което ще ни донесе проблеми в бъдеще", посочва Георги Щерев.

Изключително тревожен е и фактът, че действието на антикризисните мерки за подпомагане на бизнеса за задържане на персонала като 60/40 и 80/20 изтичат на 31 май. При този кратък сезон без подобни мерки ваканционните хотели няма да оцелеят, смятат от БХРА.

„При този кратък сезон не може да се работи, ако държавата не вземе и мерки за осигуряване на ликвидност за хотелиерския сектор, който остана единственият без реална целева финансова подкрепа през последната година”, подчерта Налбантов.

Според него държавата, заедно с банките, трябва да преструктурират кредитите на хотелиерите, да се обяви нов мораториум върху старите заеми, тъй като първият вече изтече, както и да се осигурят ликвидни средства за собствениците на места за настаняване и на персонала им.