Генерална 24-часова стачка на медиите в Гърция
Секция: СВЯТ
04 Май 2021 15:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Генерална 24-часова стачка на медиите в Гърция

/КРОСС/ ърция осъмна днес без новини и информационни емисии по радиото и телевизията. Причината е обявената 24-часова стачка, която в 6.00 часа тази сутрин започнаха служителите в медиите. В генералната стачка, обявена от Синдиката на служителите в частния сектор, участва и Сдружението на журналистите.

Освен журналистите, към стачката се присъединиха и техническите сътрудници в частните и държавните медии, както и служителите в пресцентровете на министерствата. От 6.00 часа тази сутрин държавната агенция спря да разпространява новини.

Днес Гърция отбелязва Деня на труда, тъй като 1 май съвпадна с Велика събота. Синдикатите на работещите в обществения и в частния сектор се разделиха и за 6 май е обявена 24-часова стачка на заетите в публичния сектор, като се призовава за провеждането на митинги.

И двата синдиката посвещават тази година Деня на труда на промените в закона за трудовите взаимоотношения, предложени от Министерството на труда. Те предупредиха, че в никакъв случай не трябва да се променя осемчасовият работен ден.

Към стачката ще се присъединят и служителите от обществения транспорт, като днес се ограничава движението на автобусните линии и на метрото.

От обяд до 16:00 часа спира движението на трамваите.

В четвъртък метролиниите 1, 2 и 3, тролеите и трамваите няма да работят през целия ден заради обявената 24-часова стачка.

За днес не се предвиждат протести, но за четвъртък са обявени такива в Атина и в други градове на страната. За масово участие в защита на правата на работниците призова и опозиционната партия СИРИЗА.

Синдикатите заявиха, че са "решени да се противопоставят на плановете на правителството за връщане към средновековните условия на труд" и че ще се борят за защита на социалния характер на обществения транспорт.