Започна срещата на външните министри на Г-7 в Лондон
Секция: СВЯТ
04 Май 2021 16:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна срещата на външните министри на Г-7 в Лондон

/КРОСС/ Започна срещата на външните министри на Г-7 в Лондон. Представителите на водещите световни икономики се виждат за първи път „лице в лице" след повече от 2 години.

Основна цел на форума е да бъдат намерени нови начини за защита на международния ред от външни заплахи. Сред темите, които ще бъдат обсъдени, са кризата в Мианма, пандемията в Индия, глобалната битка срещу коронавируса, отношенията с Русия, Китай и Иран, климатичните промени.

В навечерието на срещата британският външен министър Доминик Рааб, след разговори с американския държавен секретар Антъни Блинкън, заяви на съвместна пресконференция, че се наблюдава промяна към обединяване на държавите с еднакво мислене за по-тясно сътрудничество срещу враждебни страни като Русия и Китай.

Г-7 се състои от Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ, но на тридневната среща са поканени също външните министри на Австралия, Индия, Южна Корея и Южна Африка в рамките на усилията на Лондон да задълбочи връзките с индийско-тихоокеанския район.

Великобритания, която е председател на Г-7 на ротационен принцип, ще бъде домакин следващия месец и на среща на високо равнище в графство Корнуол.