Холандка кара колело до Токио, за да популяризира регенеративното земеделие
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Май 2021 17:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Холандка кара колело до Токио, за да популяризира регенеративното земеделие

/КРОСС/ Кирстен Вийлард е тези дни в България, а в сряда ще посети Фермерския фестивал в София

През март холандката Кирстен Вийлард е предприела амбициозно начинание: да премине на колело близо десет хиляди километра от Нидерландия до Токио, за да популяризира каузата на регенеративното земеделие. Преминала през Белгия, Люксембург, Франция, Швейцария, Италия, Австрия, Словения, Хърватия и Сърбия, тя вече е в България. Навсякъде тя посещава ферми и среща се с производители, за да разговаря за мисията на възстановителното (регенеративното) земеделие: добри добиви и добра устойчивост.В сряда, 5 май, в 10,30 ч. Кирстен ще бъде на Фермерския фестивал „Произведено във фермата", където ще разговоря със семейни ферми, които произвеждат устойчиви храни в природни райони, с представители на Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, организатор на пазара, както и с представители на Велоеволюция.

Още 11-годишна Кирстен започва да се занимава с гребане, което е правила вече почти 20 години. И макар да има завидни успехи, на три пъти - 2012, 2016 и 2020 - не успява да спечели олимпийска квота: отчасти лош късмет, отчасти травми. Приятелят й Дирк обаче ще се състезава в Токио 2021 в нидерландската четворка за мъже с добри шансове за успех. И Кирстен решава да проправи свой път до Токио: с колело! Следете наживо маршрута й.

„След като изпуснах Олимпийските игри като гребец, тръгвам по алтернативен път до Токио: с колело. Мисията ми е да повишава осведомеността и да събирам дарения за проекти за регенерация на екосистемите", разказва Кирстен Вийлард. „Регенеративното земеделие превръща сухите запустели райони в плодородни, използвайки комбинация от животни, интелигентно земеделие и стари природни принципи. Така се възстановява биологичното разнообразие". Тя е убедена, че с работата с природата, вместо срещу нея, такива проекти имат капацитета да дадат втори шанс както на природата, така и на обществото.

Регенеративното земеделие - наричано още интелигентно климатично земеделие - залага на земеделски практики, които възстановяват почвата, връщайки в нея въглеродния двуокис (CO2). Практикуването му от големите производители на храни, но и от малки ферми подобрява природните ресурси, вместо да ги изчерпва. Регенеративното земеделие е доказало, че е възможно да се отглеждат пресни, здравословни храни по устойчив начин, в обновена почвена екосистема, с намалена зависимост от торове, пестициди и хербициди. Така пчелите и другите опрашители се връщат на полето, а птиците и полезните насекоми помагат опазването им от вредителите.