Кошмарен старт на сезона на Северното Черноморие
Секция: Туризъм
05 Май 2021 08:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Кошмарен старт на сезона на Северното Черноморие

Хотелите, престрашили се да отворят за Великден, масово са на загуба

/КРОСС/ Кошмарно начало на туристическия сезон по Северното Черноморие. И малкото хотели, които отвориха врати, останаха празни. За великденските празници пристигнаха по-малко от 10% от обичайния брой румънски туристи, съобщава bTV.
Един от петте хотела в Златни пясъци, които отвориха врати за Великден, е общо за 400 души, като туристите през последните дни са били около 50, предимно от България. От утре той ще продължи да работи само с двама гости - възрастна двойка от Германия. На този фон прогнозите на бранша не са никак оптимистични за започващия сезон.

Сред основните туристи, на които разчитат по Северното Черноморие, са румънците. В годините преди COVID-19 за Великден у нас пристигаха около 100 хил. гости от северната ни съседка. Сега са над 10 пъти по-малко.

Една от основната причина, поради които по-младите туристи от Румъния анулираха резервациите си у нас, е 10-дневната карантина на връщане. Както и закъснелите правила за влизане на чужденци в страната, категорични са от бранша.

"Туристите не стоят вързани и да чакат последната минута. За да се организира една почивка, дори от 3-4 дни, си трябва време, за да се стиковат нещата и това нещо обърка плановете", обясни Станислав Стоянов, собственик на хотел.

Така хотелите на север, престрашили се да отворят за Великден, масово са на загуба. В хотел в курорта "Св. Св. Константин и Елена" заетостта през празничните дни е била 5-6 на сто.

"Фалитите са угроза за много колеги и ги има вече, факт са. Комплексите се превърнаха почти в мъртви градове", казва Филчо Ставрев, собственик на хотел.

На този етап прогнозите са притеснителни и за следващите месеци. Организирани туристи от Германия няма да има преди 1 юли, а за Обединеното Кралство дори още липсва дата за подновяване на чартърите.

"За втора поредна година може би няма да имаме руснаци, заради списъците на вражески държави и подобен тип мероприятия, които никак не помагат на туризма ни", заяви Илин Димитров, председател на Варненската туристическа камара.

"За съжаление вече е късно да се прави нещо, защото политическата ситуация, която е в България, положението е такова, че няма работещо правителство, което да вземе спешни мерки", смята Филчо Ставрев, собственик на хотел.

Плахите надежди са свързани с туристи от Полша, които се очакват в края на май, както и излизането на България от "червената зона", което да върне румънците по родните плажове. От бранша все по-често се чуват прогнози за по-лош летен сезон от миналата година, която беше рекордно слаба.