3,5 млрд. долара са приходите на "Пфайзер" за първите три месеца на годината
Секция: Здраве
05 Май 2021 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
3,5 млрд. долара са приходите на "Пфайзер" за първите три месеца на годината

/КРОСС/ 3 и половина милиарда долара са приходите на американската компания "Пфайзер" за първите три месеца на годината. Производителят на ваксината срещу Covid очаква продължително търсене на препарата и през следващите години и значителни приходи.

26 млрд. долара се очаква да бъдат приходите на "Пфайзер" от ваксината срещу Covid тази година. Това е една трета от всички продажби на компанията. Прогнозата се базира на вече сключени договори за 1,6 млрд. дози, които трябва да бъдат доставени до края на 2021 г.

От "Пфайзер" очакват да сключат още договори и вече се водят преговори за доставки и за 2022 г.

Ваксината срещу Covid е най-продаваният продукт на компанията, а разходите и печалбата от нея са разделени 50 на 50 между "Пфайзер" и германския партньор "Бионтех" .

"Пфайзер" и другата американска компания производител на ваксини "Модерна" печелят от ваксините, докато "АстраЗенека" и американският гигант Jonson&Jonson доставят техните ваксини на цени, отговарящи на разходите им докато трае пандемията.

Неотдавна "Пфайзер" подписа договор с Великобритания за доставка на 60 млн. допълнителни дози през 2021 г.

Водят се тестове за трета доза от нейната ваксина като допълнителна мярка за увеличаване на имунитета, правят се изследвания и за деца между 11 и 15-годишна възраст.