Китай и Русия са били основни теми на Г-7
Секция: СВЯТ
05 Май 2021 10:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Китай и Русия са били основни теми на Г-7

/КРОСС/ По време на срещата външните министри на страните от Г7 прекараха по час и половина в обсъждане на Китай и Русия. Това каза високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ, думите му са цитирани на уебсайта на агенцията.

Три пъти повече време е отделено за обсъждане на Русия, отколкото по въпроси, свързани с Афганистан, Сирия, Либия и Мианмар поотделно, следва от изявлението.
"Започнахме в 8.45 ч. И имахме час и половина дискусия за Китай, след това имаше малки 30-минутни сесии за Мианмар, Либия, Сирия; 1 час и 30 минути [говорихме] за Русия, включително проблемите на Украйна и Беларус, 30 минути [течеше дискусия] за Афганистан и това беше краят на министерската среща ", каза говорител на Държавния департамент.

По-рано беше съобщено, че по време на срещата на външните министри на страните от Г7 ръководителят на дипломацията на Европейския съюз Джоузеп Борел и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обсъждат отношенията с Русия.

Първата среща лице в лице на външните министри от Г7 от две години се провежда в Лондон от 3 до 5 май.

В него участват външните министри на Великобритания, САЩ, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония. На събитието присъстват още ръководителят на европейската дипломация Хосеп Борел, представители на Австралия, Индия, Южна Корея, Южна Африка и генералният секретар на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН).