БСП върна мандата, избори на 11 юли
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Май 2021 11:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП върна мандата, избори на 11 юли

/КРОСС/ Президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на "БСП за България". Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че желанието им е било да има правителство, което да реши няколко важни неща за хората - да приеме социални и икономически мерки, да подготви плана за възстановяване и устойчивост и да започне истинска ревизия за разграждане на модела "Борисов". С тази цел са подали ръка на втората по големина партия, която не е била приета. Няма обективна възможност да съставим кабинет, заяви Корнелия Нинова, която върна връчения ѝ мандат.

Президентът Радев заяви, че в тази ситуация е явно, че отиваме към разпускане на парламента. Ако и след тези избори стигнем до същата патова ситуация, България може да изпадне в конституционна криза. Той призова партиите да осмислят своите приоритети и да потърсят единодействие за възстановяване на върховенството на закона, борбата с фалитите и бедността.

Трябва да се действа отговорно, новосформираната ЦИК трябва да влезе в своята роля с разпускане на НС и указа за насрочване на предсрочните избори, заяви Радев.

Очертава се изборите да са на 11 юли, заяви президентът Радев.

Първите два мандата бяха върнати от коалиция ГЕРБ-СДС и "Има такъв народ", без техните кабинети да бъдат дори гласувани в парламента.

На 1 май Националният съвет на БСП обаче взе решение да върне мандата още при връчването му.

С това процедурата по Конституция за съставяне на правителство ще бъде изчерпана. По закон следва президентът да разпусне Народното събрание и да създаде служебен кабинет, който да подготви предсрочни парламентарни избори.