Ограниченията в Германия може да паднат за ваксинирани от 1 юни
Секция: СВЯТ
05 Май 2021 13:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ограниченията в Германия може да паднат за ваксинирани от 1 юни

/КРОСС/ Една четвърт от населението на Европейския съюз вече е поне с една доза ваксина срещу COVID-19, това показват статистиките на страните членки. В Румъния правителство предлага да паднат част от ограниченията за имунизираните срещу вируса. Подобни призиви има и в Германия.

В Румъния ваксинираните срещу COVID-19 да посещават частни партита и всякакви събития на закрито, предлага правителство.

Обсъжда се рестрикциите за ваксинираните да паднат от 1 юни. Дотогава според плановете на здравните власти имунизираните срещу COVID-19 в Румъния трябва да са 5 милиона.

Темата за премахване на някои ограничения за ваксинираните навлиза все по-активно в политическия живот на Германия.

"По конституционни причини е необходимо ваксинираните и хората с отрицателни тестове да имат еднакви права - като например за имунизираните да не важи вечерният час или пък социалните ограничения", заяви Йенс Шпан, министър на здравеопазването на Германия.

Правителството предлага имунизираните срещу COVID-19 свободно да посещават спортни и културни събития, магазини и фризьорски салони. Сега достъпът там е възможен срещу отрицателен тест. Кабинетът в Берлин вече е изготвил проектопредложение. Очаква се то да влезе за обсъждане в Бундестага още тази седмица.

Ако поставянето на ваксини в Европа продължи със сегашните темпове, през юли 70% от пълнолетните ще имат поставена доза, сочат прогнозите на Евросъюза. В световен мащаб Израел продължава да оглавява класацията на най-много ваксинирани. Почти 60% от населението на Израел вече е имунизирано. Следват Съединените щати - с около 32% имунизирани. На трето място в класацията е Великобритания - около 23% от британците вече имат поставена поне една доза.