Международна търговия с бебета: Между 5000 и 7000 лева за новородени от цяла България
Секция: БЪЛГАРИЯ
05 Май 2021 16:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международна търговия с бебета: Между 5000 и 7000 лева за новородени от цяла България

/КРОСС/ Между 5000 и 7000 лева – за толкова са продавали новородените си деца бременни жени от цяла България. Това са част от разкритията на спецпрокуратурата по разследването за международна търговия с бебета.

Припомняме, че двама българи - съпруг и съпруга, бяха арестувани в Германия на 29 април, след Европейска заповед за арест. Те са склонявали бременните жени да продават децата си.

Впоследствие жените били превеждани в Република Гърция с микробус и настанявани в едно и също жилище в столицата Атина. Дни след раждането на децата, те били продавани на местни търговци, за които се предполага, че е възможно да са част от международна мрежа за търговия с бебета, съобщават от Спецпрокуратурата.

Събраните в хода на разследването доказателства сочат, че схемата работела от 2015 г. До момента са установени 9 жени - всичките малоимотни, чиито деца са били родени и продадени в съседна Гърция.

За участие в престъпната група е привлечен и синът на двамата съпрузи. Той е задържан в България на 12.02.2021 г. от служители на ГДБОП и в момента той е в ареста. Двамата съпрузи са задържани за срок до 72 часа с цел довеждането им пред съда, след като бъдат предадени на българските съдебни власти.

Наказанията, които могат да получат за извършените престъпления, са затвор от 5 до 15 г. и глоба от 20 000 до 100 000 лева. Съдът може да постанови и конфискация на част или на цялото им имущество.