Тържествен водосвет на бойните знамена в Деня на храбростта
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Май 2021 11:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тържествен водосвет на бойните знамена в Деня на храбростта

/КРОСС/ Гергьовден е! Днес България чества Денят на храбростта и българската армия!

За втора поредна година в пандемия, за да защити здравето ни, армията не ни събира на площада, а пред екрана и вместо тя да дойде при нас, ние отиваме при армията - заедно, чрез БНТ. Затова в празничния ден бъдете с нас и специалното предаване "Денят на храбростта".

От 9:30 ч започна тържественият водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Почит и признателност пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България ще бъде отдадена пред Паметника на незнайния воин.

Денят на храбростта и празник на Българската армия бе отбелязан и с отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции.

Проявите по повод празника са организирани в София и в гарнизони Казанлък, Варна и Пловдив. Държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев участва в тържествения водосвет на бойните знамена.

Президентът прие почетния строй на представителните части на Българската армия и поднесе венец пред Паметника на незнайния воин, след което се състоя тържественият марш на представителните роти на въоръжените сили.

В тържествения ритуал участваха Гвардейският представителен духов оркестър и 7 представителни блока на Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции с близо 350 военнослужещи.

След водосвета президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов почетоха паметта на загиналите за свободата и независимостта на Родината с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин. При изпълнението на химна на Република България бяха произведени 20 артилерийски салюта.