Проф. Кантарджиев: Следим мутациите на COVID-19 внимателно, у нас е само британският вариант
Секция: Здраве
06 Май 2021 12:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Кантарджиев: Следим мутациите на COVID-19 внимателно, у нас е само британският вариант

/КРОСС/ Следим мутациите на коронавируса в България много внимателно. Всяка седмица се изследват около 400 щама на положителни, което прави 5-6% от положителните PCR проби от цялата страна. Това каза на редовния брифинг на Националния оперативен щаб директорът на НЦЗПБ проф. Тодор Кантарджиев.

"Слава богу, освен британският вариант, който в момента е 100% в България, не сме уловили индийски, бразилски и южноафрикански. За съжаление, в наши съседни държави има засечен внос на такива случаи", уточни той.

Проф. Кантарджиев посъветва всеки, който се връща у нас от страни, където има такива щамове, да спазва стриктно карантинните мерки и да не се събира веднага с много хора. Той обясни, че коронавирусът мутира четири пъти по-малко от вируса на СПИН-а и осем пъти по-рядко от този на грипа.

"Мутациите са случайни явления, а не се предизвикват от нещо. За да бъдат утвърдени и да се превърнат в нов вариант, трябват няколко причини. Една от тях е, когато имунизацията не се прави за кратко време. Именно затова ЕС направи всичко възможно, така че страните да започнат по едно и също време и с много бърз темп да се провежда ваксинацията", поясни проф. Кантарджиев.

"Много сме внимателни, защото през последните осем месеца излязоха съобщения, че когато вирус в клетъчна култура се развива и пасира и бъде третиран със серуми на преболедували и ваксинирани хора, появили се мутации, които по-слабо им действат антителата, могат да се затвърдят", допълни директорът на НЦЗПБ.

Той успокои, че основата при защитата от тази вирусна инфекция е клетъчният имунитет на преболедувалите и този, който се развива след ваксинация. "Там нещата са много по-балансирани и спокойни. Засега няма такъв генетичен наложил се вариант, на който сегашните ваксини не действат. Действат, но в по-слаба степен. Слабо въздействат на южноафриканския, на бразилския и на индийския вариант на вируса. В Индия поради големия брой население и недостатъчната едновременна ваксинация се допусна движението на този щам, в който има 4-5 мутации, които са свързани с промяна на белтъка, което намалява афинитета на антителата", обясни проф. Тодор Кантарджиев.