Михаил Константинов: Как ще се разнасят стотици машини по света, ами ако някоя се скапе
Секция: ПОЛИТИКА
06 Май 2021 13:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Михаил Константинов: Как ще се разнасят стотици машини по света, ами ако някоя се скапе

/КРОСС/ За първи път у нас в по-голям мащаб машинното гласуване се случи през 2019 г. на евроизборите. Тогава 27% от гласувалите в секциите, където е имало машина, са избрали машинния вот, а 73% са предпочели хартията. На изборите през април тази година процентът на гласувалите с машина отново е бил 27%, отбеляза в интервю за БНР проф. Михаил Константинов, ръководител на фирмата преброител на изборите - "Информационно обслужване".

"Такова съвпадение очевидно е доста рядко, но се случи. Три четвърти от българите предпочитат да гласуват с хартия, когато имат тази възможност."

Между 2.5 и 3 минути би следвало да отнеме на един човек гласуването с машина - това сочат предварителните оценки, поясни Константинов в анализа си за предстоящото гласуване с машини на предсрочните избори през юли.

При 5 800 000 избиратели по списък, в големите градове и големите секции на Запад понякога гласуват около 1000 души в една секция, средно на секция се падат по около 400 гласуващи, допълни той.

"Би трябвало 500 машини да се намерят. Друг е въпросът как ще ги разнасят по света", отбеляза Михаил Константинов във връзка с машинното гласуване в чужбина. Секциите в чужбина ще бъдат над 400, може да отидат към 500, уточни математикът.

Константинов припомни, че на отминалите избори е прогнозирал "перфектната буря" заради "идиотския протокол", който е съдържал напълно излишни неща.

С машинното гласуване резултатът се отчита лесно и бързо в края на изборния ден, изтъкна проф. Константинов.

Ако някъде машини се повредят и няма достатъчно бюлетини, хората няма да успеят да упражнят правото си на глас, предупреди обаче Михаил Константинов.

"Въпросът е какво ще се случи, ако една машина се скапе. А ако се скапе една машина в Австралия, какво правите?"

Тенденцията продължава и се запазва - Изборният кодекс да се променя броени дни преди изборите. Това е 20-ият път от 2014 година, когато този кодекс беше изработен, коментира Стоянка Балова, изпълнителен директор на Института за социална интеграция и член на Обществения съвет към ЦИК.

За капацитета на машинния вот Балова каза, че на изборите през април на малко места са пускали по двама души, които да гласуват паралелно - и с хартия, и с машина и на повечето места е бил допускан само по един избирател в секция.

При наличие на машинно гласуване донякъде се обезсмисля видеонаблюдението, смята още Стоянка Балова.

Може би е добре да се премахне изобщо хартиеният протокол с оглед улесняването на комисиите, каза още тя.