Ген. Попов: 25 г. бяхме забравили за въоръжените сили
Секция: Коментари
06 Май 2021 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ген. Попов: 25 г. бяхме забравили за въоръжените сили

/КРОСС/ Ние около 25 години бяхме забравили за българската армия, тя не беше приоритет, не беше финансирана достатъчно. Това отношение към армията се промени - у политическия елит и не само. Това коментира по бТВ за Деня на храбростта бившият началник на отбраната ген. Константин Попов.

„Важно е да отчетем факта, че има много повече желаещи да постъпят в БА, отколкото например преди 4-5 г. Важно е и какво хора и с каква мотивация идват - армията е и техника, но армията е най-вече боен дух", категоричен беше бившият командир на военновъздушните сили.

Ген. Попов благодари на правителството за това, че вчера на вероятно последното си заседание е приело Плана за развитие на въоръжените сили - със структурни промени и продължаване на процеса на превъоръжаване.

„В тези планове и в инвестиционния план-програма до 2032 г. са заложени съвсем други пари, за да изпълнят изискванията за 2% от БВП за отбрана", посочи още той.

Самият ген. Попов е прелитал като военен пилот на 6 май над София. По думите му парадът винаги поражда силни емоции, а от авиобазата в Граф Игнатиево до София изтребителят в нормална ситуация долита за 13 минути.