Камелия Нейкова: Новите промени в Изборния кодекс са голямо предизвикателство
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Май 2021 10:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Камелия Нейкова: Новите промени в Изборния кодекс са голямо предизвикателство

/КРОСС/ "Вие можете ли преди да е издаден указът да подготвите избори на 4 юли. Следващата седмица ще разпусна Народното събрание, ще назнача служебно правителство и вашата работа ще започне като нова Централна избирателна комисия", заяви президентът Румен Радев.

"Искам да благодаря за доверието, което ми е гласувано, благодаря на партия "Има такъв народ", че издигна кандидатурата ми за заместник-председател" допълни Камелия Нейкова.

По думите ѝ и тази ЦИК трябва да започне с летящ старт, тъй като изборите са много скоро.

"Още в първата седмица ни предстои усилена работа. Според мен новите промени в Изборния кодекс са голямо предизвикателство. Аз съм привърженик на машинното гласуване, улеснява работата на изборния процес. Има много грешки в хартиения протокол. Много ще бъде важен въпросът с логистиката на машините, особено извън страната. Трябва да прилагаме Изборния кодекс такъв, какъвто е", каза още Камелия Нейкова.

"Аз също съм привърженик на машинното гласуване, но има рискове - това са логистиката, сертифицирането. Ползите са огромни - да се преборим с недействителните бюлетини, машините помагат да се реши корпоративният вот", отбеляза президентът Румен Радев.

Според него въпреки това трябва да се минимизира рискът, който носят машините по време на изборния процес.

"Трябва да убедим хората в разумността на машинното гласуване. Става въпрос за промяна на технологията, необходима е и добра информационна кампания. Не трябва да се подценява и пандемията, проблемът с гласуването на карантинираните и изолираните лица трябва да бъде превантивно разрешен. В ЦИК не сме и не бива да бъдем партийни представители, трябва да проведем изборния процес справедливо и в интерес на всички", добави Цветозар Томов от "Демократична България".

"Има уредба карантинираните лица да гласуват в мястото, където са поставени под карантина или в задължителна изолация", заяви в отговор Камелия Нейкова.

Аз съм привърженик на машинното гласуване, защото улеснява работата на изборния процес. Има много грешки в хартиения протокол. Много ще бъде важен въпросът с логистиката на машините, особено извън страната. Трябва да прилагаме Изборния кодекс такъв, какъвто е", коментира още Нейкова.

„Моят призив към политическите партии и коалиции, е да заложат на хора с дългогодишен опит, които наистина ще поемат отговорността да са членове на секционни комисии.

Много е важен въпросът за логистиката на машините“, заяви Нейкова и подчерта, че комисията е колективен орган и че ще се запознае със състоянието на машините.

Зам.-председателят на комисията Димитър Димитров пък обясни, че би предпочел ЦИК да се нарича комитет или Комисия по изпълнение на законодателството, за да отпадне натискът върху този тип администрация.

„Моето скептично отношение към технологиите е свързано с подробната ми компетентност на различни усилия да се решат политически въпроси с помощта на технологиите", коментира той. Според него, логистиката на машините е най-тежкият проблем.

„Предстоят и частични избори в Благоевград на 27 май. Благодаря на номинацията на ГЕРБ-СДС. Винаги съм бил и продължавам да бъда някакъв вид гражданска квота и съм работил с много партии“, каза още той.

Президентът заяви, че споделя рисковете. „Те са свързани с логистиката, сертифициране, верифициране, публичност на методиката, надеждността, където има технически отказ в системата.

При машината не може да снимаш с телефона и да се отчетеш на този, който те заставя или ти плаща да гласуваш по определен начин“, посочи той и подчерта, че с машинното гласуване ще се намали корпоративният и купен вот.

"Трябва да убедим хората в разумността на машинното гласуване.
Става въпрос за промяна на технологията, необходима е и информационна кампания", добави Цветозар Томов от "Демократична България".

Той допълни, че не трябва да се подценява и пандемията, проблемът с гласуването на карантинираните и изолираните лица трябва да бъде превантивно разрешен.

Кандидатът на БСП за зам.-председал на ЦИК Емил Войнов, коментира, че трябва всекидневно да се гради авторитета на комисията. „Надявам се новият състав да вземе всичко положително от досегашната работа и да го надгради“, каза той.

„Трябва да се доставят 250 машини за гласуване в чужбина, техници. Въпреки всичко мисля, че ако членовете на ЦИК работим отговорно, ще успеем да се справим с тази задача и да организираме честни и прозрачни избори", подчерта той.